Дома Uncategorized @mk Воздушни крофни без јајца и млеко, ќе ве воодушеват (рецепт)

Воздушни крофни без јајца и млеко, ќе ве воодушеват (рецепт)

4018
0

Кој може да им одолее?

Кристина Четковиќ, сопругата на поп-ѕвездата Сергеј Четковиќ , која неодамна го лансираше својот гастро-канал на Јутјуб, ви препорачува „крофна“ ремек дело!

Состојки:

  • 1 кг брашно
  • 400 мл млака вода
  • 220 ml кисела вода
  • 120 мл масло
  • 30 гр сув квасец
  • 7 гр сол (1 кафена лажичка)
  • 40 гр шеќер (2 лажици)
  • 2 лажици екстракт од ванила
  • рендана кора од еден лимон
  • масло за пржење крофни
  • шеќер во прав за посипување

Во сад за матење се додаваат брашното, млаката вода, квасецот, солта, шеќерот, екстрактот од ванила, маслото, киселата вода и ренданата кора од лимон. Мешајте со миксер, на максимална брзина, 5-6 минути. Покријте го садот со кујнска крпа и ставете го на топло место 30 до 40 минути за тестото да нарасне.

Кога ќе пристигне, поделете го на набрашнета работна површина и кратко измешајте.

Тестото развлечете го со сукало до дебелина од околу 1 сантиметар, повремено посипувајќи го со брашно за да не се залепи.

Извадете ги крофните со чаша или калап и наредете ги на работна површина посипана со брашно. Остатокот од тестото измешајте го и извадете нов круг. Оставете ги крофните да отстојат 5 минути пред да се пржат.

Во сад за пржење сипете го маслото и добро загрејте го. Пржете на средна до висока топлина. Пржете ги крофните по една минута од секоја страна додека убаво не поруменат. Извадете ги на хартиена крпа за да се впие вишокот масло.

Посипете со шеќер во прав и послужете. Пријатно!

Извор: Instagram – remekjelo

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име