Дома Uncategorized @mk Рецепт за посен тартар сос за риби за време на постот

Рецепт за посен тартар сос за риби за време на постот

377
0

Рецепт за посен тартар сос за риби за време на постот

Рецепт за тартар сос: Совршен додаток на рибните специјалитети за време на божиќните пости

Направете го совршениот додаток на рибните специјалитети за божиќните пости, користејќи го нашиот рецепт за посен тартар сос.

За време на божиќните пости, рибата сè повеќе го зазема централното место на трпезата, па затоа не е ни чудо што многумина бараат совршен сос што ќе ја придружува, а можеби и малку ќе ја прикрие нејзината арома.

Меѓу сите можни комбинации на сосови, тартарот е сè уште класика – кремаст, освежителен и неопходен со пржена или печена риба .

Оваа посна верзија го дава истиот богат вкус на кој сите се навикнати, но без масни состојки како јајцата. Се подготвува за само неколку минути и може да се чува до една недела.

Состојки:

240 мл посен мајонез – домашен или купен

150 г кисели краставички

2 лажички сушен копар (свежиот е уште подобар)

2 лажици свеж сок од лимон

Подготовка:

Чекор 1: Сечење и спојување

Ситно исечкајте ги киселите краставички, а потоа додадете ги во сад со мајонез со ниска масленост, копар и сок од лимон. Мешајте додека состојките целосно не се соединат и не добиете мазна, кремаста маса.

Чекор 2: Сервирање и ладење

Сервирајте веднаш со рибата или покријте и ставете во фрижидер да се олади. Може да отстои до 7 дена.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име