Дома Позитив на денот 11 декември – меѓународен ден на планинатa

11 декември – меѓународен ден на планинатa

214
0

Меѓународниот ден на планината се слави на 11 декември секоја година. Овој ден е посветен на улогата што ја играат планините во обезбедување свежа вода, чиста енергија, храна и рекреација.Да ве потсетиме на некои факти за планините!Планините сочинуваат околу една петтина од светскиот пејзаж и обезбедуваат домови на најмалку една десетина од луѓето во светот.Висините на планините генерално се даваат како височини надморска височина .Највисокиот врв на светот на копно е Монт Еверест на Хималаите. Висок е 8.850,1728 м (29.036 стапки).Постојат планини под површината на морето !Планините се јавуваат почесто во океаните отколку на копно; некои острови се врвови на планините што излегуваат од водата.Околу 80 проценти од свежата вода на нашата планета потекнува од планините.Растенијата што можат да се најдат на планините вклучуваат четинари, даб, костен, јавор, смреки, камени култури, кампиони, мов, папрати и алпинисти. На највисоките 14 планините сите во светот се наоѓаат во Хималаите.Во некои планински области, реките се трајно замрзнати. Овие се нарекуваат глечери.Да ги чуваме планините тие се извор на живот!

Претходна објаваХрана за рамен стомак…
Следна објаваДали знаете што е дренка и зошто се вели: „Здрави како дрен“

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име