Дома Твој готвач Како да ја киселите вашата зимница…

Како да ја киселите вашата зимница…

983
0

Состојки:

3 л вода,

1 л оцет,

200 гр шеќер,

200 гр сол,

Зеленчук,

Во поголемо тенџере се ставаат вода, оцетот, шеќерот и солта да зовријат.


Во тегли се ставаат краставиците (или зелените домати, цвекло, мешан зеленчук) и се прелива зовриената смеса, се затвораат теглите и се превртуваат наопаку 3 минути.


Да бидат 100 проценти сигурни дека се добро затворени теглите (во зависност од волјата) се ставаат во рерна на 100 степени околу половина час или се ставаат во тенџере, се турива вода до два прста под капакот и се вари околу 15 минути.

Се оставаат да се изладат до вториот ден и потоа се носат во подрум.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име