Дома Живот Пет изненадувачки ефекти од редовното консумирање риба

Пет изненадувачки ефекти од редовното консумирање риба

893
0



Од крап до пастрмка, од лосос до сардина, има безброј здравствени придобивки од редовното консумирање риба. Покрај тоа што се полни со протеини, витамини и минерали, тие се исто така нискокалорични, немаат јаглехидрати и се полни со здрави масти.

Не е изненадувачки, националните здравствени стратегии ја поттикнуваат конзумацијата на риба.

„Рибата е дефинитивно суперхрана бидејќи е обична храна со исклучителни придобивки“, истакнува Доун Jексон Блатнер , нутриционист и автор на неколку книги за здрава исхрана.

Ви носиме пет ефекти кои воведувањето риба во вашата редовна исхрана ги носи во вашето тело.

Го намалува ризикот од срцеви заболувања
Според меѓународната студија во која учествувале повеќе од 191.000 возрасни од 56 земји, најмалку два оброка (околу 175 грама) риба неделно се поврзани со помал ризик од кардиоваскуларни заболувања кај луѓето кои веќе имаат дијагноза на срце.

Омега-3 масните киселини се одговорни за ова. Здравствените експерти ја препорачуваат оваа сума бидејќи некои истражувања покажаа дека таа го продолжува животот.

Помага за здравјето на мозокот
Омега-3 масните киселини помагаат да се одржи здравјето на мозокот. Истражувањето на Универзитетот Колумбија откри дека жените постари од 70 години, кои имале повисоко ниво на овие масни киселини во крвта, имале и поголем волумен на бела материја во мозокот. Експертите посочуваат дека консумирањето риба, покрај тоа што води здрав живот, помага и во зголемување на сивата материја, што доведува до подобра меморија и разбирање.

Помалку депресивни епизоди
Студијата која испитувала две островски заедници, од кои едната имала пристап до брза храна, а другата немала, покажала дека луѓето со дијагноза на депресија почесто консумираат брза храна и се помлади. Наодите од крв покажаа дека заедницата која консумирала повеќе морска храна бидејќи немала пристап до брза храна имала повисоко ниво на омега-3 масни киселини кои помагаат во борбата против болеста.

Подобар и поквалитетен сон
Рибите и поквалитетниот сон одат рака под рака. Ова го покажа студијата која ги следеше машките лица пет месеци. Некои јадеа риба три пати неделно, додека други внесуваа повеќе месо.

Луѓето кои јаделе повеќе риба спиеле многу подобро, но и функционирале подобро во текот на денот. Експертите веруваат дека витаминот Д игра голема улога во тоа, пренесува EatThis .

Поретко воспаление на зглобовите
Рибата помага во борбата против вкочанетите зглобови, и ова е особено важно за луѓето со ревматоиден артритис. Со редовно консумирање риба, најмалку двапати неделно, тие почувствувале помалку симптоми според една студија објавена во списанието Arthritis Care & Research.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име