Дома Твој готвач Сочни печени ребра во мед и пиво! Јадење кое засекогаш ги освојува...

Сочни печени ребра во мед и пиво! Јадење кое засекогаш ги освојува сите

687
0

Сочни печени ребра во мед и пиво! Јадење кое засекогаш ги освојува сите

Сочни, лепливи, совршено зачинети ребра – штом ќе ги пробате, ќе ги сакате засекогаш.

Ако постои јадење што мажите го обожаваат и кое може да ги освои нивните срца (и стомаци) на првиот залак, тоа е дефинитивно сочно, лепливо и совршено зачинети ребра .

Оваа комбинација од месо, пиво и мед е вистински афродизијак за љубителите на јака храна, а штом ќе ја послужите – нема да сака да ве испушти од очи!

Состојки:

1,5 кг свинско ребра

2 дл. темно пиво

3 лажици мед

3 лажици кечап

2 лажици соја сос

1 лажица сенф

1 лажичка пипер

1 лажичка лук во прав

½ лажичка црн бибер

½ лажичка сол

1 лажица маслиново масло

Подготовка:

Подгответе ја маринадата – Во длабок сад измешајте ги пивото, медот, кечапот, соја сосот, сенфот,пиперот, лукот во прав, биберот и солта. Се добро измешајте.

Маринирање – Премачкајте ги ребрата со маслиново масло, а потоа обилно прелијте ги со маринадата. Оставете ги да отстојат најмалку 3 часа (идеално преку ноќ) во фрижидер.

Печење – Ставете ги ребрата на плех обложен со хартија за печење, прелијте ги со преостанатата маринада и покријте ги со фолија. Се пече во загреана рерна на 180°C околу час и половина.

Карамелизирање – Отстранете ја фолијата, зголемете ја температурата на 220°C и печете уште 15-20 минути, повремено премачкајте ги ребрата со преостанатата маринада, додека не добијат богата, леплива кора.

Послужете ги топли – Најдобро е со печен компир или крцкава салата.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име