Сочни печени ребра во мед и пиво! Јадење кое засекогаш ги освојува сите
Сочни, лепливи, совршено зачинети ребра – штом ќе ги пробате, ќе ги сакате засекогаш.
Ако постои јадење што мажите го обожаваат и кое може да ги освои нивните срца (и стомаци) на првиот залак, тоа е дефинитивно сочно, лепливо и совршено зачинети ребра .
Оваа комбинација од месо, пиво и мед е вистински афродизијак за љубителите на јака храна, а штом ќе ја послужите – нема да сака да ве испушти од очи!
Состојки:
1,5 кг свинско ребра
2 дл. темно пиво
3 лажици мед
3 лажици кечап
2 лажици соја сос
1 лажица сенф
1 лажичка пипер
1 лажичка лук во прав
½ лажичка црн бибер
½ лажичка сол
1 лажица маслиново масло
Подготовка:
Подгответе ја маринадата – Во длабок сад измешајте ги пивото, медот, кечапот, соја сосот, сенфот,пиперот, лукот во прав, биберот и солта. Се добро измешајте.
Маринирање – Премачкајте ги ребрата со маслиново масло, а потоа обилно прелијте ги со маринадата. Оставете ги да отстојат најмалку 3 часа (идеално преку ноќ) во фрижидер.
Печење – Ставете ги ребрата на плех обложен со хартија за печење, прелијте ги со преостанатата маринада и покријте ги со фолија. Се пече во загреана рерна на 180°C околу час и половина.
Карамелизирање – Отстранете ја фолијата, зголемете ја температурата на 220°C и печете уште 15-20 минути, повремено премачкајте ги ребрата со преостанатата маринада, додека не добијат богата, леплива кора.
Послужете ги топли – Најдобро е со печен компир или крцкава салата.