Дома Здравје Постојат неколку различни видови на колитис: Кои се симптомите на колитис?

Постојат неколку различни видови на колитис: Кои се симптомите на колитис?

643
0

Постојат неколку различни видови на колитис: Кои се симптомите на колитис?

Воспалението на дебелото црево може да биде предизвикано од неколку различни нешта, а начинот на лекување зависи од причината.

Како навреме да препознаете воспаление на дебелото црево?

Колитис е општ термин за воспаление на дебелото црево. Постојат различни видови на колитис категоризирани според причината. А причините можат да бидат инфекции, лошо снабдување со крв, како и паразити.

Ако имате воспалено дебело црево , најверојатно ќе имате абдоминална болка, грчеви и дијареа.

Симптоми на воспаление на дебелото црево

дијареа со или без крв

болки во стомакот и грчеви

треска

итност за движење на дебелото црево

гадење

надуеност

губење на тежина

замор

Како се третира воспалението на дебелото црево?

Дијареата може да биде еден од симптомите на воспаление на дебелото црево

Третманот може да варира во зависност од причината. Доколку е предизвикана од алергија на одредена храна или несакан ефект на некој лек, лекарот ќе препорача да ја отстраните храната од исхраната или да го промените лекот.

Повеќето видови на колитис се третираат со лекови и промени во исхраната. Целта на лекувањето на воспалението на дебелото црево е да се намалат симптомите кои предизвикуваат воспаление.

Лековите што се користат за лекување на колитис може да вклучуваат:

антиинфламаторни лекови, како што се кортикостероиди и аминосалицилати

имуносупресиви

антибиотици

лекови против дијареја

додатоци, како што се железо, калциум и витамин Д

Следниве промени во животниот стил може да помогнат во ублажување на симптомите:

следете и избегнувајте храна што ги поттикнува или влошува вашите симптоми

размислете да јадете помали, почести оброци во текот на денот

избегнувајте храна која го зголемува изметот на столицата, како што се кофеинот и суровото овошје и зеленчук

размислете за ограничување на потрошувачката на алкохол

ако пушите, размислете да се откажете

Може да се препорача хируршка интервенција ако другите третмани не успеат да ги ублажат симптомите или ако имате сериозно оштетување на дебелото црево

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име