Дома Психолошки совети Луѓето не се менуваат – Слабите секогаш остануваат слаби, силните остануваат силни:...

Луѓето не се менуваат – Слабите секогаш остануваат слаби, силните остануваат силни: мудро објаснува психолог

697
0

Луѓето не се менуваат – Слабите секогаш остануваат слаби, силните остануваат силни: мудро објаснува психолог

Секој поединец ја носи со себе неверојатната моќ на избор во животот. Имаме слобода да одлучуваме за начинот на живот, правилата што ќе ги следиме, кому ќе се спротивставиме, за што ќе се бориме и што ќе не прави вистински среќни.

Овие избори се длабоко лични и единствени за секој поединец. Исто така, вистината важи и за несреќата и слабоста. Луѓето избираат да бидат такви. Растејќи, често веруваме дека сите луѓе се подеднакво добри и способни. Во младоста често сме наивни и веруваме дека злото може да се искорени или да се претвори во добро. Но, како што поминува времето, сфаќаме дека нашите верувања не се секогаш вистинити.

Лагата никогаш нема да стане вистина, а луѓето ќе бидат наивни и ќе чекаат да се случи. Слабите нема да станат силни, алчните нема да станат дарежливи, измамничките нема да станат чесни, ниту глупавите ќе станат мудри. Некои работи едноставно не се наменети за промена. Со лична верба дека е можно да се трансформираат луѓето, мојот животен пат ме насочи кон психологијата.

Во текот на мојата кариера, бев сведок на страдањата на луѓето како резултат на разни неволји и борби со несреќи. Некои проблеми се ситни и кукавички, додека други се големи и често нерешливи. Мојата цел беше да му помогнам на секој чие страдање го видов. Отсекогаш сум сакал да ги менувам луѓето, да ги охрабрувам да го прекинат циклусот на повторливи болни постапки. Како нивен психолог, направив се што можев за да ги водам на поинаков пат

Меѓутоа, во животот после секоја ситуација секогаш постои „но“. Луѓето што ги спречив да се самоповредувам, од секаков вид, честопати ги повторуваа истите грешки. Постојано се враќаа на лошиот избор на партнери, одеа на места што ги повредуваа и навредуваа и беа заробени во маѓепсан круг. Се сеќавам на една девојка која беше изневерена од нејзиното момче после една година врска.

Таа го остави, но тој не се помири со тоа. Дури и се заканил дека ќе и наштети ако не му се врати. Таа не одговори на овие закани, но по една недела тој го направи токму тоа што го најави. Пред самиот чин, тој им праќал порака на сите, се поздравувал со сите и барал да и кажат колку ја сака.

Неговите родители, по трагичната грешка на нивниот син, неправедно ја обвинија. Но, тоа не е таа виновна. Тој беше слаб, не таа. Слична ситуација би се случила порано или подоцна, бидејќи луѓето не се менуваат. Можете да решите нечии проблеми безброј пати, но никогаш не можете суштински да промените личност.

Луѓето секогаш ги повторуваат истите грешки, без оглед на предупредувањата што им се даваат. Она што треба да го запомниме, и она што го открив во текот на моето повеќедецениско искуство, е дека луѓето остануваат исти. Слабите секогаш ќе бидат слаби, а силните секогаш ќе бидат силни.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име