Дома Психолошки совети Која е разликата помеѓу напад на паника и напад на анксиозност?

Која е разликата помеѓу напад на паника и напад на анксиозност?

316
0

Која е разликата помеѓу напад на паника и напад на анксиозност?

Која е разликата помеѓу напад на паника и напад на анксиозност?
Нападите на паника се чести кај луѓето со панично растројство, иако секој може да ги доживее во одреден момент.

Што е напад на анксиозност?
Дијагностичкиот и статистички прирачник за ментални нарушувања, 5-то издание, ревизија на текст (DSM-5-TR) не ги препознава нападите на анксиозност како посебна дијагноза, но наведува различни анксиозни нарушувања, вклучувајќи:

генерализирано анксиозно растројство
панично растројство
анксиозно растројство на одвојување
агорафобија без историја на панично растројство
социјално анксиозно растројство .
Анксиозноста обично се јавува како одговор на исчекување на стресни ситуации или соочување со нив . Симптомите може да се појават постепено или ненадејно и вклучуваат загриженост, возбуда и страв . Кога овие симптоми брзо и интензивно ескалираат, тие може да се опишат како напад на анксиозност, што всушност може да биде напад на паника или тешка епизода на анксиозност.

Што е напад на паника?
Нападите на паника се случуваат ненадејно, носејќи интензивен и огромен страв, често придружен со физички симптоми како што се забрзано чукање на срцето , отежнато дишење или гадење .

DSM-5-TR ги класифицира нападите на паника како неочекувани (без очигледна причина) или очекувани (предизвикани од надворешни стресори). Повеќекратните напади на паника може да укажуваат на панично растројство, состојба на ментално здравје што се карактеризира со ненадејни и повторени епизоди на паника.


Симптоми на напади на паника наспроти напади на анксиозност
Додека нападите на анксиозност немаат специфични дијагностички критериуми, нападите на паника вклучуваат физички и емоционални симптоми како што се:

страв и грижа
страв од смрт или губење контрола
чувство на одвоеност од реалноста
палпитации или забрзано чукање на срцето
болка во градите
отежнато дишење
стегање во грлото или чувство на задушување
сува уста
потење
морници или топли бранови
вкочанетост или пецкање
гадење или болки во стомакот
главоболка
вртоглавица или несвестица .
Нападите на паника се разликуваат по нивниот ненадеен почеток, интензивна болка и активирање на реакциите на борба или бегство.
Причини за напади на паника наспроти напади на анксиозност
Анксиозноста може да произлезе од различни ситуации, како прв состанок или интервју за работа, и може да варира од блага до тешка. Нападите на паника може да се активираат (очекувани) или може да се појават без јасна причина (неочекувано) . Предизвикувачите вклучуваат стресни работни места, социјални ситуации, фобии, потсетници за траума, хронични болести, повлекување од супстанции , кофеин , лекови и проблеми со тироидната жлезда .

Фактори кои ја зголемуваат веројатноста за анксиозност или напад на паника се:

сведок на траума
стресни животни настани
хроничен стрес
хронични здравствени состојби
вознемирена личност
други ментални здравствени состојби
семејна историја на анксиозност или панични нарушувања
злоупотреба на супстанции .
Анксиозните растројства го зголемуваат ризикот од напади на паника, иако анксиозноста не гарантира напад на паника.


Дијагностицирање на напади на паника наспроти напади на анксиозност
Бидејќи нападите на паника не се формално признати, давателите на здравствени услуги, наместо тоа, дијагностицираат анксиозни нарушувања. Дијагнозата вклучува дискусија за симптоми и тестови за да се исклучат други состојби како што се срцеви заболувања или проблеми со тироидната жлезда, кои потенцијално вклучуваат:

физички прегледи
тестови на крвта
срцеви тестови ( ЕКГ )
психолошки проценки.
Третман и лекови
Стратегиите за третман на анксиозност и напади на паника може да вклучуваат психотерапија, промени во животниот стил и лекови:

психотерапија – когнитивна бихејвиорална терапија (КБТ) , когнитивна терапија, техники за релаксација како што се вежби за дишење итн.
лекови – антидепресиви (SSRI и SNRI), бета-блокатори за физички симптоми и лекови против анксиозност како што се бензодиазепини за краткорочна употреба поради ризикот од зависност.
За да управувате со анксиозноста или можните напади на паника:

вежбајте бавно длабоко дишење
препознајте и прифатете го искуството
вклучете се во свесност
користете техники за релаксација
промени во животниот стил.
За да спречите анксиозност и напади на паника:

намалување и управување со стресот
престанете со негативните мисли
вежбајте редовно
вежбајте медитација или јога
јадете урамнотежена исхрана
придружете се на групи за поддршка
ограничете го алкохолот и кофеинот

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име