Дома Позитив на денот Денес е светскиот ден на бубрезите

Денес е светскиот ден на бубрезите

244
0

Светскиот ден на бубрегот во вториот четврток во март секоја година се залага за зголемена свест за грижата за бубрезите.

Нашите бубрези се од витално значење за нашето секојдневно здравје, а многу здравствени проблеми придонесуваат за хронична бубрежна болест. Превентивните мерки помагаат да се намалат нашите ризици и да се подобрат резултатите.

Неколку здравствени состојби влијаат на нашите бубрези. Ова се само неколку:

Дијабетесот е една од водечките причини за откажување на бубрезите.
Високиот крвен притисок ги ослабува крвните садови, вклучувајќи ги и оние во бубрезите.
Високиот холестерол влијае на тоа колку добро функционираат бубрезите и може да доведе до висок крвен притисок и дијабетес.
Нервната анорексија предизвикува хронична бубрежна болест поради недостаток на здрава рамнотежа на вода, електролити и сол во телото.
Лупус предизвикува вашиот имунолошки систем да нападне делови од вашето тело. Понекогаш влијае и на бубрезите.
Полицистичното бубрежно заболување предизвикува цисти да растат во внатрешноста на бубрезите.
Раното хронично бубрежно заболување обично нема симптоми, па затоа рано откривање е од суштинско значење. Едукацијата на медицинските професионалци, идентификувањето на високоризичните популации и зголемувањето на програмите за донатори се некои од клучните цели за намалување на хроничното бубрежно заболување.

Како да се обележи денот…
Ако сте на режим на лекови што бара тестирање на бубрежната функција на редовен распоред, задолжително следете ги упатствата на вашиот лекар.
Дознајте за состојбите, како што се дијабетесот и високиот крвен притисок, кои го зголемуваат ризикот за хронична бубрежна болест.
Дознајте дали во вашето семејство има бубрежни заболувања и ажурирајте ја вашата медицинска евиденција со вашиот семеен лекар.
Волонтирај за поддршка на оние кои примаат дијализа.


Историја на светскиот ден на бубрегот
Во 2006 година, Меѓународната федерација на бубрежни фондации го создаде Светскиот ден на бубрегот за да ја подигне свеста и да ги зголеми можностите за едукација во врска со бубрежните болести и превенцијата.

Претходна објаваЖените во менопауза треба да ја јадат оваа храна пред појадокот
Следна објаваПосни полнети пиперки без масло (рецепт)

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име