Дома Здравје Брадавици

Брадавици

1184
0

Брадавиците се појавуваат на површината на кожата и можат да бидат повеќе или помалку подигнати и обоени. Тоа се израстоци предизвикани од папилома вирусот и се пренесуваат со директен или индиректен контакт.

Разликуваме неколку видови на брадавици: обични и плантарни брадавици, кои се многу заразни. Срамнети со земја брадавици се дискретни, а најчесто се јавуваат кај деца, адолесценти и лица со ослабен имунитет. Посебен тип се состои од генитални брадавици, попознати како кондиломи. Брадавиците може да се појават на различни делови од телото и имаат тенденција да се шират. Нивното повлекување е спонтано, понекогаш дури и по неколку години, но можно е и хируршко отстранување.

Најсигурен лек за брадавици е криотерапијата . Се изведува хируршки и се заснова на примена на ладен извор, најчесто течен азот. Третманот предизвикува некроза на брадавицата, која се одвојува од основното ткиво и паѓа во рок од неколку недели без лузна. Електрохирургијата користи топлина емитувана од електрична струја за да ги отстрани брадавиците и помалите тумори.

Третмани:
салицилна киселина
ретиноиди
ласерско отстранување
криотерапија
електрохирургија

Превенција:
Не одете боси на јавни места (плантарни брадавици).

Не ги допирајте брадавиците, за да не се шират на други места.

Претходна објаваДевет намирници кои иритираниот стомак добро ги поднесува
Следна објаваЗголемено опаѓање на косата во есенските денови

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име