Дома Светски дестинации 5 прекрасни чуда на древниот Египет кои мора да се видат

5 прекрасни чуда на древниот Египет кои мора да се видат

779
0

Земјата на фараоните
Сфингата е митско суштество со тело на лав, а главата може да биде овен, сокол или човек …

Љубителите на архитектурата но и на археологијата секако уживаат кога ќе дојдат во Египет. И како да не уживаат кога во времето на древниот Египет се случија уште многу чуда, стојат колку што е можно зачувани и можно е да ги видите со свои очи!

Долината на кралевите

Се наоѓа на западниот брег на Нил во близина на Луксор и се гробишта на фараоните на Новото кралство на древниот Египет (16 – 11 век п.н.е.). Овде се откриени многу различни гробници, од индивидуални до сложени подземни гробници во кои почиваат цели семејства. Сепак, далеку најпознатата гробница овде е гробницата на Тутанкамон , која британскиот археолог Хауард Картер ја пронашол во 1922 година речиси недопрена по повеќе од три илјади години .

Храмот во Едфу

Изграден е за време на Птоломејското кралство (периодот од смртта на Александар Македонски до Клеопатра). Храмот е посветен на богот Хорус и неговата сопруга Хатор. Поради подемот на христијанството и потребата на црквата да ги потисне паганските обичаи , овој храм речиси целосно исчезнал на крајот на IV век, а една сала била сериозно оштетена во пожар, а многу релјефи биле уништени. Сепак, денес тоа е место кое многу туристи сакаат да го посетат.

Џозеровата пирамида

Оваа скалеста пирамида била првата што ја изградиле старите Египќани . Висока е речиси 62 метри, а првиот голем споменик е изграден од камен. Фараонот Џосер одлучил неговиот гроб да биде во Сакара , во близина на кралската престолнина, градот Мемфис каде што живеел. Според легендата, пирамидата била изградена во скалеста форма , за да може Џосер полесно да му пријде ( гази ) на сонцето кога ќе патувал во задгробниот живот.

Голема сфинга

Се наоѓа во Гиза и се смета за уникатен споменик на древниот Египет. Сфингата е митско суштество со тело на лав , а главата може да биде овен, сокол или човек. Легендата вели дека за време на освојувањата на Наполеон , некои од неговите тела на сфингите случајно му го скинале носот, но до ден-денес, тој останува само убава историска легенда.

Големата пирамида во Гиза

Иако се три, овојпат ќе се фокусираме на најголемите . Тие се наоѓаат во близина на Каиро, а најголемиот е познат и како Кеопс . Висока е неверојатни 139 метри и се гради околу дваесет години . Ја направиле 100.000 мајстори, а биле потребни повеќе од два милиони камени блокови. Да речеме дека Кеопсовата пирамида е единственото сочувано античко чудо на светот до денес . Втората пирамида е висока 136 метри, а третата 65.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име