Дома Твој готвач Трикот за совршено кремасто пире од компири

Трикот за совршено кремасто пире од компири

1909
0

Не е лесно секогаш да се погоди совршената текстура на пире од компири, но со овој трик секој пат ќе биде исклучително кремаст.

Клучот не е да се готви компирот во вода, туку на пареа.

Потребно е:

  • 1 кг компири, т.е. печени компири
  • шолја полномасно млеко (додадете повеќе доколку е потребно)
  • половина шолја изладен и исечкан посолен путер
  • сол
  • свежо мелен бел или црн пипер
  • четвртина шолја крем за готвење

Подготовка:

Подгответе тенџере на пареа, оставете ја водата во него да биде до работ на цедалката каде што ќе се варат компирите. Оставете ја водата да зоврие на средна топлина.

Добро исплакнете ги и излупете ги компирите. Исплакнете ги повторно и исечете ги на приближно еднакви коцки. ставете ги на пареа и оставете ги да се варат 20 до 25 минути. Ќе знаете дека се готови ако лесно можете да поминете низ нив со вилушка. Исклучете го шпоретот, истурете вода од тенџерето и истопцкајте ги компирите во него.

Оставете ги компирите да отстојат околу 3 минути и за тоа време загрејте го млекото. Вратете ги компирите на тивок оган и додадете четвртина од млекото и убаво изгмечете го и соединете. Додадете го путерот и половина од преостанатото млеко и убаво измешајте. Додадете го остатокот од млекото и изматете со вилушка исто како со јајцата додека не исчезнат трагите од путерот. Ако пирето ви изгледа премногу густо, додадете уште млеко. Додадете сол и пареа по вкус.

Кремот за готвење служи за повторно да се постигне кремаста текстура дури и откако пирето ќе се излади. Потоа загрејте го кремот и додадете ги компирите и повторно измешајте сè до посакуваната кремаст, пишува NYT.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име