Дома Психолошки совети 4 карактеристики на многу интелигентни луѓе: Еден е како неонски знак дека...

4 карактеристики на многу интелигентни луѓе: Еден е како неонски знак дека сте гениј

559
0

Генијалност

Покрај љубопитноста и совесноста, студијата покажа дека поинтелигентните луѓе повеќе се ориентираат кон ризик и многу полесно ја прифаќаат неизвесноста.


Луѓето со повисок коефициент на интелигенција почесто прифаќаат двосмисленост покажа студијата, наведувајќи три други клучни особини на поинтелигентните луѓе.

Многу проблеми во животот немаат дефинитивен одговор – а со интелигентните луѓе полесно се справува. Затоа поинтелигентните луѓе можат да донесат подобри одлуки бидејќи се способни да прифатат дека светот не е црно-бел, открија истражувачите, пренесува Spring .


Други вообичаени знаци на висок коефициент на интелигенција вклучуваат совесност, преземање ризик и љубопитност.

Луѓето кои се совесни се повнимателни, поефикасни и самодисциплинирани – и се стремат кон постигнување.

Интелигентните луѓе имаат поголема веројатност да имаат личности од типот А, кои се поврзани со конкурентноста и преземањето ризик.

Љубопитноста открива висока интелигенција
Љубопитноста е поврзана и со високата интелигенција.

Луѓето кои се љубопитни поставуваат многу прашања, бараат изненадувања и наоѓаат време за нови идеи.

Студијата опфатила 820 луѓе, чија интелигенција и личност биле измерени.

Резултатите покажаа дека четири фактори на личноста се поврзани со интелигенцијата.

Способноста да се справите со неизвесноста е особено силен знак за висока интелигенција, пишуваат авторите.


Една особина најмоќно ја открива интелигенцијата
„Оваа студија покажа дека повеќекратните мерки на интелигенција предвидуваат поголема толеранција за несигурност.

Претходните истражувања покажаа дека попаметните поединци полесно се приспособуваат и ги оценуваат променливите работни задачи, што доведува до поголема точност во одлучувањето“.

Љубопитните луѓе исто така имале повисок коефициент на интелигенција, покажа студијата:

„Се претпоставуваше дека љубопитноста – обележана со голема отвореност, креативност, имагинација и когнитивна комплексност – е поврзана со повисоко ниво на интелигенција“, заклучуваат тие.

Претходна објаваЕве кои пијалоци ги препорачуваат нутриционистите доколку сте на диета
Следна објаваСамо еден симптом покажува дека имате заболување на црниот дроб

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име