Дома Интересно 15 интересни факти за бебињата…

15 интересни факти за бебињата…

272
0

Денес ви донесуваме нови интересни факти. Овој пат станува збор за „малите луѓе“ или бебиња. Веројатно многумина од вас не знаат за овие интересни работи поврзани со бебиња, а некои можеби знаат.

 1. Бебињата можат да дишат и да голтаат истовремено, а оваа можност ја губат на 7 месеци.
 2. Бебе се раѓа со многу софистициран слух. Таа може да утврди од каде доаѓа звукот веќе 10 минути откако се родило.
 3. Главата на новороденче зафаќа околу 25 проценти од вкупната тежина на целото тело.
 4. Бебињата можат да го препознаат мирисот и гласот на нивната мајка веднаш по раѓањето.
 5. Во текот на шестиот месец од животот, бебињата обично ја удвојуваат својата тежина во споредба со оној со кој се родени, а до првата година, тежината ќе се зголеми тројно. (Во текот на девет месеци помеѓу зачнувањето и раѓањето, тежината на бебето се зголемува за 3.000 милиони пати.)
 6. Иако не можат да зборуваат, бебињата сепак можат да комуницираат физички. Мавтајќи, покажувајќи и сл. Истражувањата покажуваат дека бебињата кои комуницираат повеќе ќе комуницираат подобро физички и вербално.
 7. Во изминатите две децении, научниците научија многу за мозокот на бебињата – и еден заеднички заклучок до кој дојдоа е ова: Родителите можат да помогнат во развојот на менталните способности на нивното бебе, едноставно во интеракција со нив. Разговарајте со вашето бебе колку што е можно повеќе.
 8. По само 12 месеци живот, големината на мозокот на бебето се удвојува.
 9. Иако никој не знае за што сонуваат бебињата, се верува дека нивните соништа се строго визуелни бидејќи сè уште немаат капацитет за јазик. За среќа, бебињата исто така немаат можност да имаат кошмари, бидејќи повеќето деца немаат вистински страв до втората или третата година.
 10. Делот од мозокот одговорен за меморијата, хипокампусот, веќе е 40 проценти развиен кај новороденчиња и ќе биде целосно развиен кога бебето ќе наполни 18 месеци.
 11. Тим истражувачи од Институтот Вашингтон спроведоа експеримент со 18-месечни бебиња. Откриле дека бебињата се „натприродно“ чувствителни на промени во расположението околу нив и дека можат да препознаат дали ги сакате или мразите, дури и кога не можат да го видат вашето лице.
 12. Мозокот на возрасните ги избира звуците што ги слушаат со цел да се одлучи „дали треба да го слушнете или не“. Кај бебињата, тоа е сосема поинакво. Тие истовремено ги слушаат сите фреквенции и звуци и нивниот мозок свесно открива сè и едно.
 13. Во експериментот спроведен на Универзитетот во Шефилд и Универзитетскиот колеџ во Лондон, на група бебиња на возраст од шест и девет месеци им беа прикажани две групи слики: човек и мајмун и секој сет имал по едно лице што го видел претходно. Двете групи лесно го препознаа познатото човечко лице меѓу сликите, но кога се појави мајмунот, само бебињата стари шест месеци можеа да разликуваат еден мајмун од друг. Бебињата се чини дека ја губат оваа способност за само 3 месеци.
 14. Бебињата се раѓаат со 300 коски, додека возрасните имаат 206. Како што растат, некои од коските се спојуваат.
 15. Бебињата се раѓаат со способност за пливање и природно го задржуваат здивот. Сепак, тие многу брзо го губат тој инстинкт.
Претходна објаваПогледнете ги добро: Шарено пристаниште во Малта, каде бродовите ве гледаат во очи…
Следна објаваГенијална домашна маска против брчки…

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име