Дома Здравје 100 години инсулин: Научете 20 неверојатни факти за дијабетесот и инсулинот

100 години инсулин: Научете 20 неверојатни факти за дијабетесот и инсулинот

469
0

Благодарение на медицинските иновации и откритието на инсулинот пред 100 години, секој со дијабетес денес може да управува со својот дијабетес и да ги оствари сите свои соништа.

Дијабетесот е хронична болест и мора да се контролира доживотно: со земање различни видови таблети, земање инсулин или други терапии за инјектирање, редовна физичка активност, · следење на нивото на шеќер во крвта и здрава исхрана.

Дијабетес тип 2 се јавува во 90 проценти од случаите, а најчесто се развива кај возрасните и напредува со текот на времето. Повеќето луѓе со дијабетес тип 2 произведуваат променети, па дури и нормални количини на инсулин, но поради нарушувања во клетките на црниот дроб и мускулите, се развива отпорност на дејството на инсулинот и ако не се лекува, компликациите можат да бидат многу опасни.

ВРЕМЕНСКА МАШИНА ЗА ДИЈАБЕТЕС

Што се случувало со дијабетесот и инсулинот низ историјата открива преку 20 факти претседателот на ХСДУ , маг. соц. геронт. Зринка Мач .

Дијабетесот има долга историја датира од антиката . Меѓутоа, во овој период, поради слабото познавање на анатомијата, патофизиологијата и недостатокот на дијагностички алатки, болеста останала крајно збунувачка за лекарите.

Во 1921 година, канадски тим на научници составен од Фредрик Г. Бантинг, Чарлс Х. Бест, Џеј Џеј Ар Меклеод и Џејмс Б. Колип откриле инсулин . Тие успешно го изолираа инсулинот од панкреасот на кучето, воведувајќи еден век револуционерни иновации во грижата за луѓето со дијабетес и оттогаш се спасени многу животи.
Светскиот ден на дијабетесот се слави на 14 ноември на роденденот на Фредрик Г.Бантинг

Инсулинот првично бил наречен isletin, но подоцна бил преименуван како инсулин како дериват на зборот insula , што значи оток.

Леонард Томпсон, четиринаесетгодишно момче, бил првиот човек со дијабетес кој бил лекуван со инсулин. Откако примил инсулински инјекции во јануари 1922 година, шеќерот во крвта му паднал, кетони во урината исчезнале, почнал да се чувствува подобро, бил спасен од можна смрт. Живеел уште 13 години, а умрел од пневмонија на 27 години. Слична е приказната и за Елизабет Хјуз Госет (1907-1981). На ќерката на американскиот политичар Чарлс Еванс Хјуз, Елизабет, на 11-годишна возраст и бил дијагностициран дијабетес, а во август 1922 година почнала да користи инсулин. Преживеала, завршила факултет, се омажила, имала три деца и ненадејно починала од срцев удар на 74-годишна возраст.

Сер Фредерик Г Banting и JJR Macleod за откривање на инсулин во 1923 година ја прими Нобеловата награда за физиологија или медицина, кои тие одлучија да го споделат со своите соработници најдобар и Collip. После тоа, беа доделени уште три Нобелови награди на научници за работа на инсулин. Фредерик Сангер беше награден со Нобеловата награда во 1958 година за откривање на структурата на молекулата на инсулин, Дороти Крофут Хоџкин ја доби Нобеловата награда во 1969 година за опишување на тридимензионалната структура на инсулинот, а во 1977 година Нобеловата награда Су Јалоуин му беше доделена на Росал. за радиоимуноанализа на инсулин.

Во 1923 година започна комерцијалното производство на инсулин , со што стана достапен за масовна потрошувачка.

Многу е направено од откривањето на инсулинот до денес во разбирањето и лекувањето на дијабетесот, а една од најважните години беше 1955 година, кога оралните хипогликемици почнаа да се користат во лекувањето.

Во раните 1960-ти, започна нова ера во разбирањето на дијабетесот. На истражувачите им станува јасно дека постојат неколку видови на дијабетес, а најчест е дијабетесот тип 2. Оттогаш, иновациите во медицината се фокусираа на решавање на различните карактеристики на различни типови на дијабетес и на развој на лекови, особено за третман на дијабетес тип 2.

Во 1963 година, д-р Арнолд Кадиш ја развил првата инсулинска пумпа . За жал, малку внимание е посветено на уредот Kadish поради неговата непрактичност за секојдневна употреба, односно неговата големина слична на „воен ранец“. 1990-тите претставуваат нова ера во развојот на инсулинските пумпи, кога започна производството на пофункционални пумпи со подобри перформанси и прифатливи луѓе со дијабетес.

Првата трансплантација на панкреас кај луѓето била извршена во 1966 година од Вилијам Кели и Ричард Лилехеи од Универзитетот во Минесота.

Еден од највредните технолошки пронајдоци во грижата за луѓето со дијабетес е глукометарот. Првите глукометри беа произведени во раните 1970-ти. Тие беа големи, комплицирани за употреба и скапи и се користеа главно во болниците. Глукометрите за „домашна“ употреба се појавија на пазарот во почетокот на 80-тите години на минатиот век.

Во 1982 година, инсулинот стана првиот терапевтски протеин создаден со помош на технологија за рекомбинантна ДНК. Овој „човечки инсулин“ е идентичен со инсулинот што го произведува нашето тело, е високо прочистен и може да се произведува во неограничени количини, што во голема мера го проширува пристапот за луѓето со дијабетес.

Поедноставен и побезбеден инсулин започна во 1985 година со појавата на инсулинскиот шприц / пена. Големите стаклени шприцеви се заменуваат со инсулински шприцеви, кои го подобруваат квалитетот на животот на луѓето со дијабетес и им овозможуваат да ја инјектираат соодветната доза на инсулин на дискретен и прецизен начин кога е потребно.

Во 1996 година беа синтетизирани првите инсулински аналози, во кои малите структурни промени во низата на амино киселините во молекулата на инсулин постигнаа значителни промени во неговото дејство.

Во 1999 година, Управата за храна и лекови на САД го одобри првиот уред за континуирано следење на гликозата (CGM), односно за читање на нивото на гликоза во крвта, што им дава надеж на луѓето со дијабетес кои сакаат да добијат поголема контрола над своето здравје.

Во 2000 година беше извршена првата трансплантација на островчиња на панкреасот

Во 2013 година, Универзитетот во Кембриџ разви вештачки панкреас кој ја комбинира технологијата на инсулинска пумпа со континуирано следење на гликозата.

Повеќе од 3.000 години, лекарите ги истражуваат причините и третманот на дијабетесот, но најголемиот напредок е постигнат во последните два века благодарение на развојот на хемијата, физиката и фармакологијата. Со оглед на тоа дека биотехнологијата и помага на медицината да напредува, никој не знае што ќе донесе иднината.

Сигурни сме само во едно: историјата на дијабетес сè уште се пишува.

Google search engine
Претходна објаваНајскапото грозје во светот
Следна објаваМафини со мандарини

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име