Дома Здравје Храна за зајакнување на имунитетот и подготовка на организмот за есен

Храна за зајакнување на имунитетот и подготовка на организмот за есен

561
0

Ви ги пренесуваме топ 15-те намирници кои треба да ги вклучите во есенското мени доколку сакате да го зајакнете имунитетот и да го подготвите телото да се одбрани од вирусите на грип и настинка кои ќе „демнат“ заедно со короната.

Преку квалитетна и урамнотежена исхрана, по правило, можеме да ги обезбедиме сите витамини и минерали кои му се потребни на телото за правилно функционирање и одбрана од болести. Бидејќи во повеќето случаи нашето тело не може сам да ги произведе, разновидна исхрана е најдобриот начин да се обезбеди нивниот внес, како што велат експертите.

Само повремено, ако симптомите укажуваат дека вашиот имунитет е ослабен, можете да се обидете да си помогнете со додатоци во исхраната. Меѓутоа, бидејќи е многу важно да се грижите за рамнотежата на хранливите материи во телото, а состојбата не можете сами да ја проверите, не користете пречесто суплементи, туку акцентот ставајте го на исхраната.

Исто така, доколку се одлучите за додатоци во исхраната, секогаш е подобро да изберете комбинација од витамини и минерали, наместо да ги земате поединечно.

„Кон крајот на летото и есента, кога созреваат повеќето овошја и зеленчуци, се идеално време да се фокусираме на градење имунитет и одржување на здравјето преку исхраната. Сите витамини и минерали и други вредни состојки ни се подеднакво важни“, вели нутриционистката Сандра Мариќ Булат.

За добар имунитет, додава тој, треба да се јаде храна од локалното поднебје, свежо зготвена, односно домашно приготвена, за да внимаваме со начинот на подготовка да не ги уништуваме вредните состојки на храната. Така, зеленчукот и овошјето најдобро е да се јадат свежи, во салати или на пареа кратко време и во што е можно помалку вода. Зачувајте ја таа вода и користете ја за да подготвите супи или чорби од зеленчук.

Обидете се да избегнувате динстање или пржење храна и храна која содржи рафиниран шеќер: млечна чоколада, бисквити, индустриски произведени колачи, колачи, но и многу видови готови и полуготови оброци, индустриски произведени сокови, преливи за салати и слично, додава тој.

  • Вишокот шеќер доведува до нагло покачување и опаѓање на шеќерот во крвта, што ги нарушува другите процеси во организмот. Освен тоа, шеќерот го поништува дејството на минералите и буквално го „убива“ имунолошкиот систем, бидејќи поттикнува размножување на вируси и бактерии, објаснува нутриционистот. Затоа, намалете ја количината на шеќер што ја користите при подготовката на колачот, а доколку навистина морате, засладете ја овошната салата со малку мед.

Храната која содржи антиоксиданси – витамините А, Ц и Е, како и минералите цинк и селен и храната која содржи растителни соединенија полифеноли – се особено важни за добар имунитет. Исто така, многу се важни оние богати со бета-каротин, како што се жолтото и портокаловото овошје и зеленчук и темнозелениот лиснат зеленчук, како и оние кои содржат омега-3 масни киселини, за кои исто така е докажано дека го зајакнуваат имунитетот, како што посочува нутриционистот.

Така, сигурно нема да погрешите доколку акцентот во вашата исхрана е на разновидноста на зеленчук и овошје, како и на сите видови чорби и супи со зеленчук, со кои ќе внесете и доволно течност, што е исто така важен здравствен фактор.
„Со внесување на доволно течност го стимулираме метаболизмот и ги исфрламе штетните материи од телото, а во топлите денови често забораваме да пиеме доволно, па чорбите се одлично решение“, додава тој.

Секогаш е подобро овошјето да се конзумира целосно, по можност како ужина, бидејќи на тој начин ќе го зголемите внесот на влакна, што исто така придонесува за поздраво варење и метаболизам.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име