Дома Твој готвач Филе во пиво, сочно и меко

Филе во пиво, сочно и меко

753
0


На овој начин испечете филе и уживајте во ручекот со вашите најблиски.


Состојки:

1 кг свинско филе во едно парче,

3 лажички сенф,

1 лажичка ситно сечкан рузмарин,

4 чешниња лук,

1 лажичка мелен пипер.

За маринадата:

250 мл пиво,

50 мл масло.

Подготовка:

Измијте го месото, добро исушете го и рамномерно направете џебови доволно длабоки со тенок остар нож за да го притиснете лукот исечен на листови во нив.

Посолете го целото парче месо од сите страни и потопете го прстот во солта, па посолете го секој засек на месото. Направете го истото со бибер. Потоа месото премачкајте го со сенф, посипете со сечкан рузмарин од сите страни.

Измешајте пиво и масло, па истурете во садот со месото. Покријте со фолија и ставете го во фрижидер. Подгответе го месото ден пред печењето и повремено превртете го во маринадата за пиво.

Пред печење, исцедете го месото и ставете го на плех. Покријте со фолија и печете во загреана рерна на 180 степени. Повремено отстранувајте ја фолијата и прелијте го месото со маринадата и испуштениот сок.

Кога месото е речиси сварено, извадете ја фолијата и продолжете со печење со повремен прелив додека не добие убава боја.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име