Дома Здравје Постои разлика помеѓу ладен и топол чај. Откријте кој е поздрав

Постои разлика помеѓу ладен и топол чај. Откријте кој е поздрав

748
0

Заедно со обичната вода, чајот е најпопуларниот здрав пијалок што можете да го пиете. Но, покрај тоа што е здрав и вкусен, чајот има голема предност поради неговата разновидност.

Многу луѓе се обраќаат кон него не само за здравје, туку и за голем избор на вкусови. Без разлика дали ќе изберете зелен, црн, бел или чај направен од куркума, ѓумбир, камилица, коприва, босилек или некој друг, сигурно знаете дека нивното консумирање носи мноштво лековити ефекти.

Логично е секој вид да носи различни придобивки за човечкото тело, но многу луѓе не знаат дека температурата и начинот на кој се прави чајот влијаат на неговата ефикасност.

Дали ладниот или топлиот чај е поздрав?

Различни луѓе претпочитаат различни температури за нивниот топол пијалок. Некои сакаат чаеви и кафиња додека се уште топли, некои топли, а некои млаки. Традиционалниот начин на подготовка на чаеви е сушените билки да се потопуваат во вода на температура од 65 и повеќе од 90 ° C.

Но, начинот на натопување на растенијата во ладна вода се покажал како поздрав. Според студија од 2015 година објавена во медицинското списание Food Science and Technology, студената вода ги зголемува здравствените придобивки од чајот, особено неговото антиоксидантно дејство.

Но, проблемот со правењето чај со ладна вода е што сувите билки во таква вода мора да се киснат неколку часа. Обидувајќи се да најдат решение за ова, истражувачите открија дека кратка топла инфузија со мраз покажува слични својства на ладна инфузија во антиоксидантната активност.

Така, доколку ги сакате сите придобивки од ледениот чај, а не сакате да чекате неколку часа за да го испиете, можете накратко да ги натопите билките во топла вода и да додадете мраз во него.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име