Дома Твој готвач Поздраво згуснување на храната (наместо класична запршка)

Поздраво згуснување на храната (наместо класична запршка)

4884
0

Традиционалната запршка, која се подготвувала од брашно пржено во топла маст или масло и адитиви, се смета за потешко сварлив и помрсен начин на згуснување на јадењето. Покрај саканата густина, садовите со прскање добиваат и карактеристичен вкус и мирис. Можеме да го постигнеме тоа со повеќе поздрави начини кои ги избегнуваат непотребните маснотии и варењето.

Нутриционистите го предлагаат следново:
Чорбите може да се згуснат со мешање на брашно со ладна вода и потоа додавање на оваа смеса во чорбата. Пред да го додадете брашното во врелиот сад, измешајте го во ладна вода за да не се формираат грутки, измешајте го со водата во сооднос 1:3 додека постепено додавајте и мешајте и варете со остатокот од чорбата. Освен пченично брашно, може да се користат и скробно како пченкарен скроб или скроб добиен од растението кузу (достапно во продавниците за здрава храна).


Додавањето гриз од пченка и пченица исто така може да го згусне јадењето, но јадењата задебелени со гриз имаат помалку цврста конзистентност од оние згуснети со брашно.

Јадењето може да го згуснеме и така што ќе извадиме дел од зеленчукот или мешунките од садот, ќе го пасираме и ќе го вратиме во тенџерето. Варениот зеленчук со скроб (компир, морков) се ренда или пасира и се додава во садот за време на готвењето.

Одлични за чорби се и житариците како оризот, јачменот и просото кои ослободуваат слуз, како и овесната каша и триците кои се варат во садот. Покрај густината, јадењето ќе го збогати и со корисни диетални влакна.

Црвената леќа е одличен додаток на чорбите. Се згуснува, дава ситост и ја зголемува исхраната на храната. За литар чорба доволни се околу 100 гр црвена леќа измиена во ладна вода. Се додава 15 минути пред да се свари чорбата.

Останатите мешунки (грав, грав, грашок) исто така можат да ја згуснат чорбата, но со исклучок на грашокот, на сите други мешунки им треба многу подолго за да се варат. На луѓето на кои им пречат снегулките од црвената леќа (речиси се невидливи) им советуваме да ја зготват леќата посебно, да ја изблендираат и да ја додадат во чорбата. Откако ќе ја додадете леќата, само треба да ја оставите чорбата да зоврие и толку – одлична е!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име