Дома Здравје ОПАСНИ ПО ЗДРАВЈЕТО Ова се знаци дека имате вишок КАЛИУМ во организмот!

ОПАСНИ ПО ЗДРАВЈЕТО Ова се знаци дека имате вишок КАЛИУМ во организмот!

1864
0

ОПАСНИ ПО ЗДРАВЈЕТО Ова се знаци дека имате вишок КАЛИУМ во организмот!

Премногу висока концентрација на калиум во крвта е штетна состојба, а во екстремни случаи е дури и опасна по живот.

Вишокот на калиум во организмот може да биде резултат на неговата прекумерна количина во исхраната, но и резултат на здравствени проблеми. Како се манифестира вишокот на калиум, познат и како хиперкалемија? Во кои производи можеме да најдеме големи количини на калиум?


Вишокот на калиум – кога се појавува?


Вишокот на калиум се излачува од телото првенствено преку бубрезите. Поради оваа причина, проблемите со превисокото ниво на овој елемент во телото често ги засегаат луѓето кои имаат проблеми со бубрезите и оштетување на овој процес.

Доколку се присутни такви нарушувања, хиперкалемијата може да биде резултат на вишок на калиум во исхраната, прекумерни количини на овој елемент во лековите, парентерална администрација (на пример, течности за дијализа) или гастроинтестинално крварење. Зголемено ослободување на калиум од клетките, исто така, може да доведе до хиперкалемија.


Здравствените проблеми кои можат да ја намалат екскрецијата на калиум од бубрезите вклучуваат, но не се ограничени на, бубрежна инсуфициенција (акутна или хронична), дијабетес или адренална инсуфициенција.


Вишокот на калиум во форма на хиперкалемија е електролитно нарушување кое може да се подели во неколку фази. Лесна хиперкалемија се јавува при концентрација на калиум од 5,5-6,0 mEq/li и обично не предизвикува алармантни симптоми. Кога нивото на калиум се искачува на 6,1-7,0 mEk/l, имаме работа со умерена хиперкалемија, а тешката фаза се дијагностицира со концентрација на калиум од 7,1 mEk/l или повеќе.


Колку калиум треба да внесуваме?


Вишокот на калиум во телото може да биде опасен за здравјето, но недостатокот на калиум, односно хипокалемија, не е помалку опасен. За да се одржи правилната концентрација на овој елемент во крвта на здравите луѓе, се препорачува минимален дневен внес на калиум од 40-50 mmol.

Помалку до 20 килограми за 13 дена: Србинките ја испробаа ДАНСКАТА ДИЕТА


Во исхраната на луѓето кои јадат значителни количини зеленчук и овошје, резервите на калиум може да достигнат и до 200 или 250 mmol дневно. Од друга страна, дел од населението, вклучително и постарите, консумираат само 25 mmol калиум дневно.


ВАЖНО
Препорачаната дневна доза на калиум е 4.700 mg.
Како се манифестира вишокот калиум?

Не е секогаш можно да се идентификува вишокот калиум според симптомите. Ако имате благо до умерено зголемување на калиумот, веројатно нема да имате никакви симптоми.
Вознемирувачки болести, кои, сепак, може да укажуваат на вишок на калиум, вклучуваат:
мускулни симптоми – грчеви, помала мускулна сила, мускулен замор, мускулна парализа или конвулзии;
апатија, конфузија, парестезија;
кардиоваскуларни симптоми вклучувајќи брадикардија, ЕКГ промени и дополнителни контракции на срцето.


ВНИМАНИЕ
Бидејќи симптомите на вишокот калиум може да не се појават или може да биде тешко да се идентификуваат, во екстремни случаи на тешка хиперкалемија, може да дојде до смрт. Смртноста од хипергликемија е дури 35-67 проценти. Треба да се запомни дека здравите луѓе ретко имаат проблеми предизвикани од вишокот калиум.
Која храна е богата со калиум?


Високото ниво на калиум во крвта може да биде донекаде диетално. Луѓето кои имаат проблеми со бубрезите или се изложени на ризик од хиперкалемија поради други причини, треба да внимаваат на исхрана богата со калиум. Храната богата со калиум вклучува:
мезо;
риби како што се пастрмка, скуша, треска, шпор и платика;
пушеле, конзервирана, риба и месни производи;
кујнска сол со висока содржина на калиум;
свежи и сушени печурки (освен свеж црвен бор и матеница);
повеќето зеленчуци, вклучувајќи компири, домати, цвекло, спанаќ, репа, мешунки, грав, сквош, зелка и лук;
суво овошје;
свежо овошје како што се банани, малини, рибизли, праски, сливи и грозје;
трици и житни култури;
гриз;

Како можам да го намалам внесот на калиум?
За да ја намалите количината на калиум во секојдневната исхрана, пред се, треба свесно да креирате мени и да внимавате кои производи со висока содржина завршуваат во вашата чинија. Исто така, треба правилно да ги подготвувате оброците. Содржината на калиум во компирот и другиот зеленчук што се консумира може да се намали ако ги сечете на мали парчиња и ќе ги потопите во топла вода околу 2 часа. По ова време, зеленчукот треба добро да се исплакне со ладна вода, а потоа да се вари во свежа вода и повторно да се смени водата за време на готвењето.


На диета со ниска содржина на калиум, се препорачува да се јаде повеќе варен зеленчук и да се јаде суров зеленчук (и овошје) во мали количини. Исто така, препорачливо е да се придржувате до принципите на диета со малку маснотии, вклучително и подготовка на храна на правилен начин – вриење, динстање, пржење без маснотии и печење во пергамент. Секојдневното пиење на големи количини течности, особено вода, позитивно влијае на поефикасно исфрлање на калиумот од организмот.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име