Дома Твој готвач Новогодишна торта: Кремаста, богата и полна со сочен фил (РЕЦЕПТ)

Новогодишна торта: Кремаста, богата и полна со сочен фил (РЕЦЕПТ)

2569
0

Нема да зажалите ако ја направите оваа сочна торта, бидејќи е полна со заситувачки и освежителен вкус на цреша.

Состојки:

За кора

јајца 5

шеќер 200 гр

брашно 200 гр

ореви, мелени 100 гр

ореви, сечкани 100 гр

прашок за пециво 1 кесичка

ладна вода 5 лажици

За првото полнење:

жолчка 4

маргарин 250 гр

чоколадо за готвење 200 гр

шеќер во прав 150 гр

ореви сечкани 100 гр

За прелив со овошје:

цреши , замрзнати 300 гр

шеќер 3 лажици

За декорација:

чоколадо за готвење 50 гр

ореви, печени 50 гр

шлаг 1 кесичка

Како да се подготви:

За кората прво изматете ги белките со 50 гр шеќер. Изматете ги жолчките со остатокот од шеќерот и пет лажици вода, па додадете го брашното, оревите и прашокот за пециво. На крајот, измешајте ги белките со процесор за храна.
Печете 35-40 минути во подмачкана тава или калап на 200 степени. Испечената и оладена кора поделете ја на три дела.

За филот изматете ги жолчките со 100 гр шеќер, па додадете го изматениот маргарин и растопената чоколада за готвење. Двете белки убаво изматете ги со 50 гр шеќер во прав, додадете ги сечканите ореви и полека промешајте ги изматените жолчки.

За прелив сварете ги црешите со шеќерот и оставете да се изладат. На првата кора се нанесуваат вишни со сок, кората да биде малку натопена, се става филот и така се филуваат сите три кори.

Одозгора и страните премачкајте ги со шлаг, а во средината на врвот прелијте ја растопената чоколада. Настрана нанесете печени сечкани ореви.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име