Дома Здравје Нискокалорична, одлична за варење, но и за срцето! Оваа храна ќе ве...

Нискокалорична, одлична за варење, но и за срцето! Оваа храна ќе ве спаси од болести во студените денови

2396
0

Нискокалорична, одлична за варење, но и за срцето! Оваа храна ќе ве спаси од болести во студените денови

Една од намирниците која ќе го зачува и подобри вашето здравје е дефинитивно целерот.

Кога станува збор за исхраната , нема сомнеж дека постојат одредени намирници кои можат да го подобрат здравјето и како.

Еден од нив е целерот , за кој подетално зборуваше нутриционистката Ивана Мишиќ:

  • Иако коренот на целер често се користи во готвењето за подготовка на супи, постои и стапче целер што може (и треба) да се користи во готвењето на различни начини, особено поради неговите предности – вели нутриционистот и открива кои се тие предности:

Богат извор на влакна:

Влакната се клучни за варењето и за одржување на рамнотежата на шеќерот во крвта . Стапчињата од целер се одличен начин да се осигурате дека вашите црева се правилно поддржани. ⠀

Тој е нискокалоричен и полн со хранливи материи:

Целерот има малку калории, околу 16 kCal на 100 g, но е богат со витамини и минерали како што се витамините К, А и Ц и фолна киселина.

Го намалува воспалението:

Антиоксидансите присутни во целерот можат да помогнат во намалување на воспалението во телото, со што го поддржуваат целокупното здравје. ⠀

Промовира хидратација:

Содржи многу вода, што е одлично за одржување на хидрираност во текот на денот. ⠀

Помага при слабеење:

Нискокалорични стапчиња целер може да бидат одлична опција за грицкање за време на диета . ⠀

Го намалува ризикот од срцеви заболувања:

Редовното консумирање стапчиња целер може да помогне во контролата на крвниот притисок и холестеролот. ⠀

Можете да користите стапчиња целер во подготовката на јадењата

Може да се пржи со кромид како основа за јадење, може да се додаде во супи и чорби, може да се додаде во смути, може да се сечка и да се додаде во салати, а за оние кои сакаат нешто крцкаво и освежително, може да се јаде сиров.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име