Дома Твој готвач Нема подобар рецепт за пита со јаболка, се топи во уста!

Нема подобар рецепт за пита со јаболка, се топи во уста!

2247
0

Кифлички од ванила, джинджифилово, крофни, пити, праски, штрудли, солени колачи… нашите прабаби и баби најмногу ги подготвувале со сало, кое на овие омилени колачи им го дало оној стар, многумина би рекле „најдобар“ вкус. Пробајте го рецептот за малку поинаква пита со јаболка и запомнете како беше порано.
За кората да биде покрцкава, а тестото да биде меко што се топи во устата , додадете свинска маст ! Таа помина низ својот „крстен пат“ од моментот кога беше речиси целосно протерана од кујната додека не се врати на големата врата. Некои јадења и колачи едноставно не можат без оваа важна состојка !
Малку поинаква пита со сало и јаболка….

За тесто:

1 цело јајце

2 жолчки

100 гр шеќер

2 дл. млеко

малку екстракт од ванила или мешунки

прашок за пециво

450 гр брашно

250 гр свинска маст

За полнење:

1,5 кг јаболка

300 гр шеќер

1 лажичка цимет

30 гр гриз

Подготовка:

За тестото измешајте ги јајцата, особено жолчките со шеќер, додадете ванила, прашок за пециво, млеко и маснотии. Кога смесата ќе се соедини, измешајте го брашното, направете го тестото и расукајте го. Поделете на два еднакви дела. Ќе се изненадите колку е податлив и лесен за обликување . Половина од расуканото тесто ставете го во тавче за печење кое сте го обложиле со хартија. Ќе го апсорбира вишокот маснотии од печењето. Прободете и печете 10 минути , извадете ја од рерната и покријте со подготвениот фил.

За филот , излупете ги , исчистете ги и изрендајте јаболка. Оставете ги да отстојат половина час, а потоа добро исцедете ги со рацете . Добиениот сок ставете го во длабока тава и додадете шеќер. Кога ќе зоврие, оставете да се готви на средна температура уште 10-15 минути или додека не добие изглед на густ сируп. Оставете го сирупот малку да се излади , а потоа додадете ги јаболката, циметот и гризот и измешајте.

Преостанатото тесто развлечете го на хартија за печење, превртете го на филот и извадете ја хартијата. Исечете плитка шема на тестото дијагонално. Печете 20 минути на 200 степени па намалете на 180 и печете уште 25-30 минути . Се лади на решетка и се посипува со шеќер во прав пред сервирање.

Доколку не сакате со свинска маст користете путер.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име