Дома Твој готвач Најпознатите бисквити во светот се и наједноставни и прилично евтини

Најпознатите бисквити во светот се и наједноставни и прилично евтини

829
0

Чоколадните колачиња се најпознатите колачиња во светот. Поврзани се со американската кујна, а ги сакаат и се што е поврзано со нив толку многу што го јадат дури и сировото тесто од кое се пече, сакаат сладолед со вкус на тесто за овие слатки бисквити, како и фрапе, чоколади, чизкејк чоколадни колачиња – списокот е бесконечен.

Како настанаа?
Тие се јадат повеќе од 80 години, а оригиналниот рецепт е создаден во доцните 1930-ти од Рут Вејкфилд, која го водела ресторанот Toll House во Витман, Масачусетс. Рецептот за крцкаво тесто со стопени чоколадни капки првпат се појави во нејзината книга за готвење Испробано и точно од 1938 година, како прилог за сладолед.

Рецептот стана толку популарен што се појави на влијателната радио програма на Бети Крокер, што дополнително ја зацврсти нејзината репутација како омилено колаче на Америка. Во 1939 година, Вејкфилд ги продаде правата за користење на нејзиниот рецепт и името на Патрината на Нестле.

Иако постојат бројни приказни за потеклото на бисквитите, од случајно паѓање на чоколадо во тестото за бисквити до избрзана замена на состојките во последен момент, вистината е малку поинаква. Рут Вејкфилд не беше слаткар аматер што не знае што прави, а иконското колаче со чоколадо е веројатно резултат на нејзиното вредно тестирање и развој на рецепти.

Се појавија и во Friends
Сигурно се сеќавате на епизодата од „Пријатели“ во која Моника два дена се обидува да го открие „тајниот“ рецепт за колачиња какви што правеше бабата на Фиби. Тоа всушност беше рецепт од задната страна на пакување со чоколадни капки Нестле.

Одлично е што не мора да ги испечете сите бисквити одеднаш. Смесата завиткајте ја во проѕирна фолија и чувајте ја во фрижидер до една недела. Извадете по малку, само за да испечете круг и да ги вклучите пријателите.

Состојки:
300 гр брашно
1 лажичка сода бикарбона
1 лажичка сол
250 гр путер на собна температура
150 гр обичен шеќер
150 гр кафеав шеќер
1 лажичка екстракт од ванила
2 јајца
250 гр чоколадни капки
Напомена: *можете да користите и сечкана чоколада доколку немате при рака капки чоколадо

Подготовка:

Загрејте ја рерната
Вклучете ја рерната да се загрее на 190 степени.

Измешајте ги сувите состојки
Во помал сад измешајте ги брашното, сода бикарбоната и солта.

Измешајте путер и шеќер
Во друг сад ставете го омекнатиот путер, обичниот и кафеав шеќер и екстрактот од ванила. Се меша со миксер за да се добие кремаста смеса.

Додадете ги јајцата
Сега додадете ги јајцата во смесата со путер и шеќер. Повторно изблендирајте да се соедини.

Додадете ги сувите состојки
Сега малку по малку додадете го брашното измешано со сода бикарбона и солта. Оставете ги грутките да исчезнат, но не мора да мешате подолго од тоа.

Промешајте ги капките чоколадо
Повеќе не ви треба миксер. Сега земете дрвена лажица и измешајте ги капките чоколадо. Ова можете да го направите и со гумена шпатула, но внимавајте – смесата за колачиња е прилично густа и ако вашата шпатула е послаба, може да пукне.


Печење на бисквитите
На голем плех од рерната ставете лист мрсна хартија. На мрсна хартија ставете топчиња со големина на ореви (или малку поголеми), доволни ќе бидат 9 парчиња по лист, мора да се распоредат.

Најдобро е бисквитите да се испечат во две или три серии, бидејќи за време на печењето ќе се шират многу, па не е паметно да се натрупуваат премногу за да не се залепат.

Печете 9 до 11 минути во загреана рерна и извадете ги веднаш штом ќе почнат да бојат околу рабовите.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име