Дома Твој готвач Зачини кои ќе ги надополнат зимските јадења!

Зачини кои ќе ги надополнат зимските јадења!

615
0

Вкусните зачини кои потекнуваат од далечната Азија му даваат на секое јадење специфичен вкус, без разлика дали се работи за солено или слатко јадење, обезбедувајќи зачинета, остра или освежителна арома, притоа внесувајќи здив на егзотичен и разновиден ориентален шмек на трпезата. Ви пренесуваме интересни факти за незаменливите зачини при подготовка на зимски јадења!


Ѓумбирот како додаток на солени и слатки јадења!

Свежиот ѓумбир се користи за подготовка и на солени и на слатки јадења, давајќи им шмек, но и освежителна арома на маринадите, пржените јадења (го намалува маснотиите), супите, карите, житариците и свежиот зеленчук.

Биберот е незаменлив за зачинети јадења!

Секое јадење е речиси незамисливо без додаток на бибер: од супи, чорби, сосови, месни јадења, сувомеснати производи, сирење и кисела зеленчук, до чоколадо и јагоди. Во смесата за печење месо ставете мелен зелен бибер, а на бакаларот додадете црн или бел. Се користи мелен или во зрно, во зависност од начинот на кој го подготвувате јадењето.


Морско оревче е идеално за зимски јадења и маринади!

Овошјето содржи голема количина на есенцијални масла, па затоа во медицината се класифицира како наркотик. Во многу мали дози, морското оревче помага против стомачни и цревни проблеми. Незаменлив е во азиската кујна, а најчесто се додава во тешките зимски јадења, но и во супи, јадења од зеленчук, маринади, пијалоци како варено вино и панч, колачи и слично.

Ким е одлична за леб и колачи.

Ким се смета за најстариот европски зачин. Има карактеристична пријатна арома и горко-зачинет вкус. Се користи како зачин за компири, чорби од зелка, цвекло, свежа и кисела зелка, сирења (додаден во сирење намачкан со зачини, липтауер), супи и сосови. Германија и Австрија се најголеми потрошувачи на ким во светот. Посебно го додаваат во лебот и пецивата.


Циметот е совршен за солени и слатки јадења.

Цимет во прав е вообичаен додаток на колачи и колачи, особено овошни колачи. Со кнедли од сливи, овесни снегулки и слични јадења ќе наросиме цимет. Во Мексико се користи како зачин во топло чоколадо и кафе. Циметот во кората се додава кога се подготвуваат топли напитоци – во пенч и варено вино во зимските денови и овошни компоти. Во индиската, иранската и арапската кујна, циметот се додава во солените јадења со јагнешко, пилешко, модар патлиџан и во сосови од ориз и кускус.

Кардамонот одлично оди со солени и слатки јадења!

Кардамонот е многу миризлив, има сладок, малку остар вкус, кој потсетува на еукалиптус и лимон. Ги подобрува слатките и зачинети вкусови. Се користи за зачинување на ориз, овошје и јадења од колачи, додава кафе. Тоа е составен дел на кари во прав. Се користи во производството на колбаси, за егзотични јадења со месо, пилешко и школки. Индијците го користат во разни јадења и мешавини за зачини.


Каранфилчето е особено популарно во текот на зимата!

Каранфилчето има карактеристичен мирис и остар, речиси зачинет вкус. Поради јачината треба да се користи со претпазливост, без разлика дали додаваме цело каранфилче или го користиме во прав. Се користи за джинджифилово, колачи, десерти, варено вино, компоти, како и овошни ликери. Добро оди со чоколадо, портокал и јаболко. Се додава и како зачин во солените јадења: црвено месо во чорби, јадења со кисела зелка и црвена зелка, како и за подготовка на ориентални јадења со ориз.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име