Дома Твој готвач АЈВАР ОД ВАРЕНИ ПИПЕРКИ: Нема многу работа и се е готово за...

АЈВАР ОД ВАРЕНИ ПИПЕРКИ: Нема многу работа и се е готово за помалку од два часа

971
0

АЈВАР ОД ВАРЕНИ ПИПЕРКИ: Нема многу работа и се е готово за помалку од два часа

Доколку сакате ајвар и немате време да го подготвите од печени пиперки, ова е одлична замена


На почетокот на есента, многу домаќинки со нетрпение почнуваат да ја подготвуваат својата зимска облека. Ова воопшто не е лесна задача, а доколку немате двор во кој можете да печете пиперки на шпорет на дрва, подготвувањето ајвар е речиси невозможно.


Сепак, снаодливите домаќинки најдоа начин како да подготват ајвар без овој макотрпен процес. И да, можно е, ајварот може да се подготви и од мелени пиперки, без непријатниот мирис, чадот, лупењето на пиперката и нередот што доаѓа со него.

Еве како да направите ајвар за помалку од два часа, кој ќе ги воодушеви сите во куќата.

Неопходно е:

5 килограми пиперки
2 големи модри патлиџани
1,5 литри вода
6 лажици сол
5 лажици шеќер
600 милилитри масло

Подготовка :

Измијте ги пиперките, извадете ги стеблата и семките, па исечете ги на поголеми парчиња. После тоа ставете ги во тенџерето. Излупете го и исечкајте го модар патлиџан и оставете го на страна.

Следно што правите е да ставите литар и пол вода, шеќер и сол во сад. Оставете ја смесата да зоврие, за целосно да се стопат шеќерот и солта. Потоа истурете ги пиперките со врелата вода и оставете ги пиперките да се маринираат, повремено мешајќи.

Ќе забележите дека пиперките наскоро ќе почнат да омекнуваат. Не ги варете многу, само колку да бидат меки за мелење. Кога пиперките ќе се изладат, ставете ги во истата вода да се сварат модрите патлиџани. Тоа е само 3,4 минути.

Сомелете ги пиперките во мелница за месо, а потоа истото направете го и со модрите патлиџани. Во тенџерето во кое ќе го готвите ајварот ставете масло, вклучете го да се загрее и додадете го мелениот зеленчук.

Гответе околу 2 часа, повремено мешајќи. После тоа, истурете го во тегли кои сте ги загреале и печете во рерна. Ајварот е подготвен за консумирање, а вие за уживање.

Можете да додадете и малку лук и свеж магдонос по вкус.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име