Дома Здравје Три опасни симптоми за ХОББ!!

Три опасни симптоми за ХОББ!!

325
0

Околу 400.000 хрватски граѓани, што е споредливо со населението на целата Сплитско-далматинска жупанија, боледуваат од ХОББ, воспалителна болест на трајно стеснување на дишните патишта.

Пониските температури и загреаните домови влијаат и на нашиот имунитет – како да си помогнеме?

Симптомите често се игнорираат и ретко се пријавуваат, а треба да се издвојат најчестите:

  • кашлица,
  • отежнато дишење,
  • искашлување,

Светскиот ден на ХОББ годинава се одбележува под слоганот „Едно белодробно крило за цел живот“, по повод што водечките домашни експерти за респираторни заболувања на трибина го истакнаа значењето на доживотното здравје на белите дробови.

Трета водечка причина за смртност во светот и едно од најкомплексните белодробни заболувања, а заболените дополнително се прикриваат поради еден вид срам, бидејќи најчесто се пушачи, истакна академик Самаржија и најави нов платформа за следење на ХОББ.

Многу луѓе, мислејќи дека само пушачите и постарите лица можат да се разболат од ХОББ, ги игнорираат симптомите на замор и кашлица и го одложуваат одењето на лекар . „Раната дијагноза и терапевтската интервенција се клучни за позитивен исход на болест која е неизлечива, но можно е да се држи под контрола“, посочуваат експертите.

ХОББ е главно болест на постарата популација, сепак, треба да се развие свест кај младите луѓе да размислуваат однапред за своето здравје и бели дробови и тие треба да се едуцираат бидејќи потребни се 10 до 20 години за да се развие ХОББ.

Првите симптоми најчесто се појавуваат околу четириесеттата година од животот, а потоа може да помине цела деценија додека пациентите не ни знаат дека боледуваат од ХОББ, туку мислат дека симптомите се резултат на старост или пушење.

Иако денес пушењето е водечка причина за ХОББ, веруваме дека во иднина неизбежно ќе биде вдишувањето на загаден воздух и во градовите и во помалите населени места, објасни доц. д-р. Андреа Вукиќ Дугац е мотивацијата зад проектот Зелени бели дробови.

Претходна објава4 одговори кои ќе ви помогнат да препознаете алкохоличар
Следна објаваДва града ја делат титулата најскапи во светот за 2022 година, цените најмногу пораснале во Истанбул

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име