Толку сочна што не ви треба пијалок со неа: Највкусната торта од портокал се изматува за 5 минути и се јаде со денови
Доколку сте љубител на леб од банана, лебот од портокал ќе ве воодушеви бидејќи е уште посочен, освежителен и има многу богат вкус. Кој би помислил дека може да се направи толку брзо и лесно?
Едноставните домашни овошни бисквити се најбрзиот начин да се направи вкусно уживање, а лебот од портокал е еден од најдобрите бидејќи има интензивен вкус и е многу вкусен.
Тестото за оваа сочна торта можете да го изматите за помалку од пет минути, а по желба можете да го прелиете десертот со глазура од портокал и ќе имате десерт за паметење.
Поради јајцата во рецептот, задолжително чувајте ја во фрижидер и ќе остане свежа и сочна со денови.
Состојки:
200 гр шеќер
1-2 лажици рендана кора од портокал
3 јајца
120 ml свежо исцеден сок од портокал (2-3 портокали)
120 ml грчки јогурт
80 мл масло
1 лажичка екстракт од ванила
250 гр брашно
2 лажички прашок за пециво
1/4 лажичка сол
За глазурата:
100 гр шеќер во прав
2 лажици сок од портокал
1-2 лажици рендана кора од портокал
Подготовка:
Во длабок сад измешајте ги шеќерот и ренданата кора од портокал , па додајте ги јајцата кои стоеле на собна температура и убаво изматете со жица за матење.
Додадете го маслото, сокот од портокал и грчкиот јогурт, како и екстрактот од ванила и убаво измешајте.
Просејте го брашното измешано со прашокот за пециво и солта, па измешајте додека не се соедини во мазно тесто, со дебелина на тестото за палачинки. Истурете во калап обложен со хартија за печење.
Печете 60-70 минути во загреана рерна на 180 степени или додека чепкалка вметната во центарот на колачот не излезе чиста. Извадете го да се излади.
Шеќерот во прав просејте го во сито или цедалка, потоа додадете го сокот од портокал и ренданата кора и измешајте додека не добиете фина и мазна глазура , па прелијте ја врз колачот.