Дома Здравје Симптоми кои укажуваат на синуси…

Симптоми кои укажуваат на синуси…

903
0


Синусите се шуплини на лицето кои се полни со воздух. Нивната улога не е најјасна. Се верува дека тие потекнуваат од човечкиот развој поради исправено држење и олеснување на тежината на главата. Воспалението на синусите е воспаление на мукозната мембрана која ги покрива коскените шуплини на синусите.

Воспалението најчесто е предизвикано од вируси како дел од акутните респираторни инфекции кои може да се комплицираат со бактериска суперинфекција. Тие постојат при хронично воспаление и воспаление предизвикано од габична инфекција или алергиска болест. Хроничниот синузитис може да биде предизвикан и од лошите анатомски односи во носот, а синусот страда бидејќи нема доволно воздух. Причина за воспаление може да биде и ширењето на бактериска инфекција на коренот на забот до максиларниот синус.


Симптоми на синузитис

Симптоми на синузитис се течење на носот, главоболка, треска, малаксаност. Главоболката е карактеристична и се јавува во проекцијата на синусите и е поизразена ако главата е навалена напред и надолу. Акутниот и хроничниот синузитис се разликуваат само по времетраење. Секој акутен синузитис мора адекватно да се третира за да се спречи хронично воспаление.

Подложност на синузитис

Имунитетот е клучен индивидуален фактор во болестите на горниот респираторен тракт. Исто така, одредени анатомски односи во носот (на пример, закривен назален септум) со кои сме родени може да предиспонираат за хроничен синузитис.

Третман

Акутниот синузитис го дијагностицира и третира општ лекар и оториноларинголог според јасни симптоми и клинички знаци. Дијагнозата на Х-зраци не е секогаш потребна за дијагноза. Акутниот синузитис се третира со антибиотска терапија и капки за носот. Дополнување на терапијата може да бидат решенија за нега на носната слузница, лекови за намалување на густината на секретот во синусите, како и начинот на вадење секрет од синусните шуплини доколку синусите се слабо исцедени. Кај акутниот синузитис, третманот се третира хируршки доколку се појават компликации.


Хроничниот синузитис е предизвик за лекување и за оториноларинголозите. Важно е да се најде причината за хроничното воспаление во дијагностичкиот протокол. Потребен е и скенер за синуси. Алергиското хронично воспаление обично се третира конзервативно, освен ако не е комплицирано со полипи во носот, што не е невообичаено кога се изведува операција. Ендоскопската хирургија на синусите е најсовремениот пристап за операција на синусите.

Превенција

Луѓето кои се склони кон синузитис може да се советуваат да се заштитат од студот со загревање и носење капа. Зајакнувањето на имунитетот е многу важно за спречување на болести. Растворите на морска вода или физиолошки течности може да се користат превентивно за нега и подобрување на локалниот имунитет на носот и синусите кои се на пазарот.

Компликации на синузитис

Компликациите може да бидат сериозни. Ширењето на инфекцијата на окото, менингите и мозокот бара итна хируршка интервенција . Кај возрасните тие се почести кај рекурентен синузитис кај пациенти кои имаат хронична занемарена форма на синузитис и кај деца како компликација на акутен синузитис. Кај децата, компликациите со ширењето на синусната инфекција на окото не се невообичаени.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име