Дома Позитив на денот Светски ден на хомеопатијата…

Светски ден на хомеопатијата…

570
0

10-ти Април ширум светот свечено се празнува од страна на хомеопатската заеница, значаен датум, денот на раѓањето на таткото на Хомеопатијата Christian Friedrich Samuel Hahnemann (10 April 1755 – 2 July 1843). Зборот Хомеопатија е кованица од ὅμοιος homoios “слично-” и πάθος pathos “патење” кое го открува и основниот принцип на хомеопатијата Similia similibus curentur Слично се лекува со слично.


Хомеопатијата е природна медицина и ефикасен систем на лекување кој преку холистички пристап се обидува да ја поттикне вродената склоност на болното лице да се самолечи со мали количини на супстанции од природно потекло.


Да користи специјално подготвени лекови, кои ние ги нарекуваме лекови. Лековите се прават од разни супстанции од природата: растенија, хемиски елементи и нивни соединенија и супстанции од животинско потекло. Хомеопатските препарати се безбедни и нетоксични.


Хомеопатијата има за цел да му помогне на пациентот и затоа не исклучува сè што може да доведе до таа цел. Основач на денешната хомеопатија е германскиот лекар, хемичар и преведувач Самуел Ханеман, кој живеел и работел кон крајот на 18 и почетокот на 19 век. Основниот принцип на дејствување на хомеопатијата е принципот на сличност – болеста може да се третира со супстанца што може да произведе симптоми слични на оние од кои страда пациентот. Принципот на тоталитет е исто така важен, бидејќи се земаат предвид сите симптоми: ментални, емоционални и физички, врз основа на кои се утврдува потребниот лек.


Хомеопатијата е препознаена скоро низ целиот свет, а според бројот на корисници е втор вид на медицина. Исто така се користи од британското кралско семејство од 1865 година; го користат и многу светски познати музичари и актери. Го користеше и Мајка Тереза, која во 1950 година ја отвори првата добротворна клиника за хомеопатска помош за сиромашните во Калкута.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име