Дома Позитив на денот Светски ден на лицата со Даунов синдром

Светски ден на лицата со Даунов синдром

652
0

Светскиот ден на Дауновиот синдром на 21 март им дава глас и можност на луѓето со Даунов синдром и нивните застапници.

Тоа е ден каде што собираме и организираме активности за унапредување на јавната свест за ова генетското нарушување. Целта е да ги едуцираме другите за важноста на поддршка на нашите пријатели и семејство кои директно или индиректно се вклучени со лица со Даунов синдром.

Дауновиот синдром е природно хромозомско нарушување, кој отсекогаш бил дел од состојбата на човекот. Постои во сите региони на глобално ниво и вообичаено влијае на стиловите на учење, физичките карактеристики и целокупното здравје. Со цел да се обезбеди правилен раст и развој, потребни се програми за социјално учење за да се интегрираат сите што имаат Даунов синдром.
Секоја година, нивниот глас станува сè погласен и тие влијаат врз владината политика, станувајќи се повеќе овластени. Преку настани низ целиот свет, луѓето со Даунов синдром можат да обезбедат свое застапување и да бидат вклучени во нивните заедници.

Од 2006 година, Даунов синдром Интернационал го промовираше Светскиот ден на Даунов синдром за да ги охрабри луѓето со Даунов синдром да помогнат да се подигне свеста за состојбата. Генералното собрание на Обединетите нации го прогласи 21 март за Светски ден на Даунов синдром во декември 2011 година.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име