Дома Родители и деца Овие симптоми може да укажуваат на проблеми со бубрезите кај децата

Овие симптоми може да укажуваат на проблеми со бубрезите кај децата

527
0

Овие симптоми може да укажуваат на проблеми со бубрезите кај децата

Бубрежно заболување е краткорочно или трајно оштетување на бубрезите што резултира со губење на нормалната функција.

Како што објаснуваат лекарите, постојат два вида на оваа болест, односно акутно бубрежно заболување кое започнува ненадејно и хронично заболување на бубрезите. Овој тип на болест полека се влошува во текот на најмалку три месеци и може да доведе до трајна бубрежна инсуфициенција.

Симптомите на акутна и хронична бубрежна болест може да се разликуваат од дете до дете, а еден од нив многу родители никогаш не би се поврзале со овие состојби. Тоа е осип. Како што објаснуваат лекарите, осипот настанува затоа што една од главните функции на бубрезите е одржување на соодветното ниво на минерали во крвта, а кога бубрезите не можат да го направат тоа правилно, резултатот може да биде чешање на кожата.

Други симптоми кои може да укажуваат на проблеми со бубрезите кај децата се: треска, крвава дијареа, повраќање, стомачна болка, бледа кожа, воспаление на очите, надуеност, слаб апетит, болки во коските, главоболка, слабост, повторени инфекции на уринарниот систем, уринарна инконтиненција.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име