Дома Здравје Оваа група на луѓе не смее да зема сода бикарбона, само ќе...

Оваа група на луѓе не смее да зема сода бикарбона, само ќе направи штета, открива познат гастроентеролог

8886
0

Оваа група на луѓе не смее да зема сода бикарбона, само ќе направи штета, открива познат гастроентеролог

Сода бикарбона (натриум бикарбонат) е супстанца која се наоѓа во нашето тело, органи и телесни течности, па не е ни чудо што различните модели на употреба се поврзани со медицинската сода бикарбона, бидејќи може да игра клучна улога во нивото на базичните киселини во нашата тело.

Сода бикарбона има широк спектар на ефекти: Кои се нејзините најголеми предности

Во интервју, познатиот гастроентеролог професор д-р Воислав Перишиќ објаснува дека недостатокот на бикарбона може да предизвика низа физиолошки проблеми, бидејќи всушност е исто како и недостатокот на јаглерод диоксид. Меѓу првите негативни реакции се оние во нашиот васкуларен систем, поради помалата количина на кислород во клетките.

  • Исклучителноста на натриум бикарбонат е тоа што, на пример, се претвора во јаглерод диоксид во желудникот и, како што е познато, носи бикарбонати во нашата крв. Добрата стара сода бикарбона може да се користи како помош за широк спектар на состојби и болести, вклучувајќи инфекции, настинки, дијабетес, проблеми со бубрезите, па дури и малигни заболувања, но не смееме да се лажеме. Сигурно треба да бидете добро информирани бидејќи има некои исклучоци и групи пациенти кои не треба да го користат – предупредува нашиот соговорник.

Сода бикарбона е „смрт“ за габите: Која е нејзината тајна?

Сода бикарбоната се користи како лек во традиционалната медицина со векови, а бројни студии го испитуваат нејзиниот потенцијал и ефекти. Едно од својствата што е потврдено со студии е антимикотично. Тоа го потврдува и професорот Перишиќ, кој во својата пракса на некои пациенти им предлага употреба на сода бикарбона:

-Алкалната вредност на сода бикарбоната е „смрт“ за габите и тоа е докажано. Добро е да ја искористите оваа способност со испирање на устата неколку пати со раствор од сода бикарбона и вода после јадење. Усната шуплина е полна со бактерии, па оваа апликација е корисна на многу начини. Интересно е што растворот од сода бикарбона делува и на други габични инфекции, како на пример вагиналните. Кандида, како најчеста габа која се размножува во организмот, но се јавува и кога се консумира премногу шеќер, е многу упорна и тешко се елиминира. Таму сода бикарбона може да биде ефикасно оружје со подигање на pH вредноста, што не ја фаворизира репродукцијата на кандида – вели проф.д-р Перишиќ.

Сода бикарбона и малигни заболувања: Што е опасна заблуда и која е вистината?

Кога станува збор за честото прашање дали сода бикарбона може да помогне во лекувањето на ракот, одговорот, според професорот, е недвосмислен:

  • Не може да делува како лек против ракот. Но, може да му помогне на онколошки пациент кој се чувствува лошо поради ацидоза (прекумерно производство на киселини акумулирани во крвта или прекумерно губење на бикарбонати). Во тие случаи, нивото на бикарбона треба да се корегира интравенски. Практично, на пациентот му ставаме сода бикарбона, а таа ќе ја подигне pH вредноста на крвта. Алкалноста на сода бикарбона ја балансира pH вредноста во нашиот организам – објаснува гастроентерологот.

Дигестивни проблеми и ефектот на сода бикарбона: Внимание за срцеви пациенти

Најчеста употреба на сода бикарбона е за дигестивни проблеми, од горушица до диспепсија. Со оглед на тоа што употребата кај овие нарушувања е доста распространета, важно е да се имаат точни информации за периодот на употреба и количините.

  • Сода бикарбоната е ефикасна, но не е магична хемикалија. Не може трајно да го реши проблемот, мора да се постави дијагноза и да се користи пропишаната терапија. Неговиот позитивен ефект врз процесот на варење и смирувањето на одредени киселини е ефикасен, но само привремено. Олеснувањето на болестите ќе го почувствуваме во тој краток период по земањето (половина час, час). Многу луѓе кои имаат варење или горушица имаат други здравствени проблеми и користат сода бикарбона. Луѓето со хипертензија треба да бидат особено внимателни, бидејќи сода бикарбоната е соединение на натриум, кое го зголемува крвниот притисок – ни дава важен совет професорот Перишиќ.

Сода бикарбона ги уништува опасните пестициди, кои можат да содржат и канцерогени честички

Го прашавме професорот дали има малку претерување во споредба со претходните времиња, кога не беше особено страшно, дури и ако само исчистевме овошно дрво и го јадевме. Денес, пред да јадете овошје и зеленчук, се предлага да се мијат во раствор од сода бикарбона. Дали е потребно и што всушност прави сода бикарбоната во тој случај?

  • Ги советувам мајките кои во исхраната на своето бебе внесуваат овошје и зеленчук. Пестицидите се агресивни материи, кои можат да се отстранат со хемиско дејство на натриум бикарбонат во раствор (7 грама на 100 милилитри вода). Ќе ги елиминираме мастите и нечистотиите од храната, од кои некои можат да бидат дури и канцерогени. Не само кај малите деца, важно е да се минимизира влегувањето на ваквите штетни патогени во организмот – објаснува за порталот еКлиника професор д-р Воислав Перишиќ.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име