Дома Здравје Нервоза, напнатост на срцето – што е тоа и како се лекува?

Нервоза, напнатост на срцето – што е тоа и како се лекува?

736
0

Нервоза, напнатост на срцето – што е тоа и како се лекува?

Нервоза на срцето – тоа чудно чувство што проникнува во телото и често предизвикува страв кај луѓето.

Сите сме доживеале барем еднаш во животот – забрзано чукање на срцето, моменти на паника, вознемиреност и чувство на прескокнување на чукање на срцето. Веруваме дека многумина веднаш помислуваат на најлошото, но што всушност се случува кога срцето ќе почне да „полудува“, и што е најважно, зошто воопшто се случува тоа?

Што е нервоза на срцето?
Нервозата на срцето често се поврзува со автономниот нервен систем , кој е одговорен за регулирање на различните функции на телото, вклучувајќи го и срцевиот ритам. Автономниот нервен систем се состои од два главни дела: симпатичкиот и парасимпатичкиот нервен систем.

Нервозата на срцето често е резултат на нерамнотежа помеѓу овие два дела на автономниот нервен систем. Стресот, анксиозноста или другите емоционални и физички фактори може да предизвикаат прекумерно активирање на симпатичкиот нервен систем или да ја намалат ефективноста на парасимпатичкиот систем.

Оваа нерамнотежа може да резултира со неправилен срцев ритам, забрзано чукање на срцето и други симптоми на нервоза на срцето.

Оваа состојба често се опишува како непријатно чувство во градите, кое често е придружено со зголемен пулс. Луѓето кои доживуваат нервоза на срцето може да го опишат чувството како:

палпитации
вртоглавица
останување без здив
чувство на прескокнување на срцето
Важно е да се напомене дека нервозата на срцето може да биде резултат на различни фактори , вклучувајќи емоционален стрес, физичка исцрпеност, консумирање стимуланси или уште посериозни медицински проблеми.

Симптомите на нервоза на срцето може да се движат од благи до тешки и може да се појават наизменично или да станат хронични. Во случај на чести или сериозни симптоми, важно е да побарате лекарска помош!

Причини за потекло
Нервозата на срцето може да се појави поради неколку причини, но се верува дека клучните причини се наследните и уставните фактори . Затоа, во некои случаи, склоноста кон нервоза на срцето може да биде наследна, така што луѓето со семејна историја на срцеви проблеми имаат поголем ризик за развој на оваа состојба.

Она што исто така може да доведе до нервоза на срцето е стресот – често третиран како неизбежен несакан ефект на современото секојдневие, често се потценува или се смета за помалку сериозен отколку што навистина е. Сепак, важно е да се разбере дека долгорочниот стрес може да биде суптилен, но сериозен виновник за развој на разни сериозни здравствени проблеми, вклучувајќи ја и нервозата на срцето.

Понатаму, пушењето и пиењето алкохол, особено во големи количини, може да ги влошат симптомите на нервоза на срцето. Исто така, хормоналните промени, особено оние поврзани со менопауза или нарушувања на тироидната жлезда, може да предизвикаат нервоза на срцето.

Нервоза на срцето – симптоми
Симптомите на срцеви палпитации може да се движат од благи до тешки и може да вклучуваат различни чувства и сензации. Еве ги вообичаените симптоми на нервоза на срцето :

останување без здив
забрзано чукање на срцето
срцеви палпитации
вртоглавица
анксиозност
отежнато дишење
Некои симптоми може да се манифестираат и во форма на болка во горниот дел од телото, на врвот на срцето.

Значи, симптомите на нервоза на срцето може да варираат од личност до личност и може да се појават често или во епизоди.

Ве молиме имајте предвид дека ако имате чести или сериозни симптоми на нервоза на срцето, се препорачува да се консултирате со лекар за да се утврди причината и да се преземат неопходните чекори за лекување.

Важноста на психолошката стабилност
Воспоставувањето психолошка стабилност е особено важно кога се работи за нервоза на срцето, бидејќи емоционалната состојба на поединецот може значително да влијае на сериозноста и зачестеноста на симптомите.

Со оглед на фактот дека стресот може да биде една од главните причини, јасно е дека психолошката стабилност помага во ефективно управување со стресот . Ова значи дека луѓето кои се емоционално постабилни обично подобро се справуваат со секојдневните стресови, намалувајќи го ризикот од срцева слабост предизвикана од емоционални фактори.

Освен тоа, психолошката стабилност може да помогне да се спречи развојот на лоши навики кои дополнително го оптоваруваат срцето. Емоционалната нестабилност често доведува до прекумерно консумирање алкохол, пушење и нездрава исхрана, што секако може да предизвика нервоза на срцето.

Генерално, јасно е дека емоционалната стабилност игра клучна улога во превенцијата, управувањето и намалувањето на нервозата на срцето.


Нервоза на срцето – третман
Првиот чекор во лекувањето на нервозата на срцето обично вклучува управување со стресот. Стресот често игра клучна улога како предизвикувач за симптоми на горушица, па затоа е важно да се научат техниките за управување со стресот , како што се длабоко дишење, медитација , јога и терапија за релаксација. Терапијата со професионалец за ментално здравје, исто така, може да биде корисна за разбирање и надминување на стресните околности.

Покрај тоа, промените во животниот стил играат важна улога во управувањето со нервозата на срцето. Правилната исхрана, редовна физичка активност и доволно сон се клучни фактори за одржување на здраво срце. Отстранувањето на лошите навики како што се пушењето или прекумерното консумирање алкохол, исто така, може да помогне да се намалат симптомите на горушица.

Во некои случаи, лекарот може да препорача лекови за контрола на симптомите на горушица.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име