Дома Живот Неочекувани придобивки од будењето во исто време секој ден

Неочекувани придобивки од будењето во исто време секој ден

866
0

Сетете се колку пати не сте можеле да го дочекате викендот и решивте да „спиете до пладне“, но по тој долг сон сте се чувствувале „како воз да ве прегази“ цел ден. Не вреди.

Експертите за спиење советуваат секое утро да станувате во исто време, без разлика кога одите на спиење и дали работите или не, бидејќи тоа е одлично за вашето ментално и физичко здравје, а со тоа и за целокупното задоволство од животот. Ако сте среќни да се будите на работа цела недела, будете се во тоа време и за време на викендите кога не работите – ќе се чувствувате многу подобро, поенергично и позадоволни отколку ако спиете долго време.

Тие велат дека е добро да се има некои други рутини кои се надоврзуваат на утринското будење и помагаат да се започне денот со добра енергија, на пример, туширање или медитација.

Луѓето кои се будат во исто време се посреќни

Времето кога се будите секое утро може да биде исто толку важно како и времето кога легнувате претходната вечер, според истражувањето на над 1.000 луѓе на веб-страницата Mattress Inquirer.

Поединците кои се будат строго во исто време се позадоволни во сите аспекти на животот отколку луѓето кои некогаш се будат порано, а некогаш подоцна и ја немаат оваа рутина.

Луѓето со навика да се будат во исто време биле 13 отсто посреќни со својот личен живот, 45 отсто позадоволни од својата финансиска состојба и 42 отсто позадоволни од работата. Тие, всушност, изјавиле дека нивните животи се прилично избалансирани, според истражувањето.

Поголема е продуктивноста и задоволството од работата

Рутината е нешто што на некои луѓе им е удобно бидејќи им дава одредено чувство на сигурност, тоа е ритуал на кој можат да се потпрат, нешто предвидливо и познато. За таквите поединци, кршењето на рутината може да го наруши целиот ден.

За други, станувањето во исто време секој ден е нешто што им овозможува повеќе корисни часови во денот. Некои истражувања сугерираат дека рано будење во исто време може да биде клучот за максимална продуктивност, што би објаснило зошто поединците кои ја имаат оваа навика често се позадоволни од нивните финансиски и деловни ситуации.

Оваа навика е добра за физичкото и менталното здравје

Неправилниот распоред на спиење и будење може да му наштети на телото со намалување на нивото на добриот холестерол, зголемување на телесните масти и факторите на ризик за дијабетес и срцеви заболувања, покажа истражувањето, како што објави mindbodygreen.

Исто така, не е добро ниту за менталното здравје. На пример, сетете се колку пати не сте можеле да го дочекате викендот и решивте да останете подолго будни и да „спиете до пладне“ следниот ден за конечно да уживате во сонот мирно и без аларм, но после тој долг сон се чувствувавте како „да ве прегази возот“.

Телото се навикна на рутината што ја имаше во текот на неделата и викендот ја наруши, а тоа се одрази на почетокот на неделата бидејќи тие два дена спиевте подолго и повторно почнавте да станувате порано. Затоа, подобро е да станете во исто време за време на викендот и да го искористите тоа време за работи кои ве исполнуваат со задоволство.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име