Дома Здравје Мозочниот удар станува се почест кај луѓето на оваа возраст

Мозочниот удар станува се почест кај луѓето на оваа возраст

982
0

Мозочниот удар станува се почест кај луѓето на оваа возраст

Мозочниот удар , кој традиционално се смета за медицински итен случај кај постарите лица, сè повеќе ги погодува помладите луѓе.

Една нова студија на ЦДЦ објави 14,6% зголемување на случаите на мозочен удар кај луѓето на возраст од 18-44 и 15,7% зголемување кај оние на возраст од 45-64 помеѓу 2011 и 2013 година и 2020 и 2022 година

Оваа информација беше дел од неделниот извештај за морбидитет и морталитет на ЦДЦ. Учесниците во Системот за следење на факторите на ризик од однесувањето беа прашани дали некогаш им било кажано од лекар или здравствен работник дека имале мозочен удар .

Зголемување во сите возрасни групи

Севкупно, извештаите за мозочен удар се зголемија за 7,8% кај сите возрасни групи во текот на периодот на студијата , со што се смени претходниот тренд на намалување од 3,7% од 2006-2010 година.

Зголемените стапки на дебелина и опиоидната епидемија може да придонесат за порастот на мозочните удари кај помладите Американци, сугерираат истражувачите .

Во 1999-2000 и 2017-2018 година, стапките на дебелина се зголемија од 27,5% на 43% кај мажите и од 33,4% на 41,9% кај жените, со највисока стапка од 44,8% забележана кај лицата на возраст од 40-59 години.

Дополнително, хоспитализациите за мозочни удари поврзани со опиоиди кај лица под 45 години се зголемија од 2006 до 2015 година.

Демографски варијации

Студијата исто така откри демографски варијации во извештаите за мозочен удар помеѓу 2011-2013 и 2020-2022 година.

Инцидентот на мозочен удар се зголеми за 9,3% кај жените, 6,2% кај мажите, 7,8% кај возрасните Афроамериканци, 7,2% кај возрасните бели, 16,1% кај возрасните Хиспано и 52,3% кај домородните Американци на Хаваи или Пацифичките острови. Зголемувања се забележани и во 10 држави, со најголеми зголемувања во Охајо (20,9%) и Тенеси (20,7%).

Авторите на студијата ја нагласија важноста од разбирање на демографските фактори и разликите во преваленцата на мозочниот удар, со цел подобро да се насочат напорите за превенција и третман на државно и национално ниво.

Мозочниот удар е петта водечка причина за смрт во САД, според ЦДЦ.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име