Дома Здравје КОГА ТИРОИДНАТА жлезда трпи СТРЕС: Еве како на болеста со чудно име...

КОГА ТИРОИДНАТА жлезда трпи СТРЕС: Еве како на болеста со чудно име укажуваат испакнати очи и зголемено потење

515
0

КОГА ТИРОИДНАТА жлезда трпи СТРЕС: Еве како на болеста со чудно име укажуваат испакнати очи и зголемено потење

Гравес-Баседов-овата болест е автоимуна болест и претставува 70 проценти од причините за сите форми на хипертироидизам, а е предизвикана од сопствените антитела кои го стимулираат ткивото на жлездата да произведува поголеми количини на тироидни хормони.

Грејвс-овата болест го добила името по ирскиот автор, лекарот Роберт Грејвс, кој ја опишал болеста уште во 1835 година. Во Европа таа е попозната по името на германскиот лекар Карл Адолф фон Баседов.

Последица на оваа имунолошка реакција е зголемување на тироидната жлезда, зголемено производство на хормони, што предизвикува низа симптоми придружни на оваа болест, кои се јавуваат пет пати почесто кај жените отколку кај мажите, најчесто на возраст од 30 до 50 години. .

Испуканите очи се најкарактеристичен знак за Грејвс-Баседов-овата болест, но се открива и со зголемено потење , особено на дланките, влажна и кадифена кожа , придружена со постојана топлина, забрзан пулс, треперење на рацете, губење на телесна тежина. , без разлика што апетитот е нормален, нервоза, анксиозност, па дури и депресија.

  • Често се случуваат промени во очите – испакнати очни јаболка, очите се сјајни, погледот вкочанет, дланките топли, испотени, кожата топла, влажна, кадифена. Срцевиот ритам е забрзан, може да се појават аритмии, во потешки случаи срцева слабост и емболија – објаснува проф. д-р Весна Среќковиќ Димитријевиќ, интернист ендокринолог.

Најчеста причина за оваа болест е стресот

Грејвс-Баседововата болест е автоимуна болест и се јавува кај средовечни жени.

  • Пациентите најчесто споменуваат некои други автоимуни болести во семејството, како што се пернициозна анемија (форма на анемија), инсулин-зависен дијабетес, Сјогренов синдром (помалку лачење на плунка и солзи) и мијастенија гравис, односно тешка мускулна слабост. – вели докторот.

Оваа болест се карактеризира со таканаречена дифузна гушавост, односно дифузно зголемување на тироидната жлезда и офталмопатија, кога очното јаболко се испакнува.

  • Поради оток на ткивото зад очното јаболко, повеќе или помалку се истиснува од очниот отвор, во зависност од степенот на развој на болеста. Отекувањето на ткивото зад очното јаболко може да се појави на едното или двете очи, и соодветно на тоа, едното или двете очно јаболко може да бидат поместени. Задебелување на кожата во долната третина од нозете може да се појави и кај околу десет проценти од пациентите.

Најчеста причина за оваа болест е стресот, но не во моментот кога се појавува, туку по неколку години како задоцнета реакција на организмот.

  • Непријатноста може да се поврзе со климакс, како и постојана нервоза. Меѓутоа, бидејќи дисфункцијата на тироидната жлезда е автоимуна по природа, не е точно познато што го активира овој механизам.

По неколку месеци до една година, пациентот влегува во ремисија

За да се постави дијагноза на нарушување на тироидната жлезда, со опишаната клиничка слика, доволно е да се земат тироидните хормони од крвта и да се одлучи за терапија.

  • Во терапијата на хипертироидизам се користат лекови за тироидната жлезда, заедно со бета блокатори кои ја враќаат работата на срцето и седативи кои ги смируваат нервите. Неопходна е контрола на леукоцитите 10 дена, бидејќи лековите за тироидната жлезда понекогаш може да предизвикаат намалување на бројот на леукоцити, па во тој случај мора да се прекине терапијата.

По неколку месеци до една година, пациентот оди во ремисија на болеста, која може да трае неколку години, кога најчесто се јавува повторување на болеста, па затоа терапевтската процедура мора да се повтори. Во некои случаи, се користи терапија со радиојод или хируршки третман.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име