Кардиолог открива што додава во речиси секој оброк
ЗДРАВЈЕТО НА СРЦЕТО не зависи само од генетиката – тоа има многу врска со нашите секојдневни навики. Според Американската асоцијација за срце, балансираната исхрана богата со хранливи материи и редовното вежбање играат клучна улога во заштитата на срцето и спречувањето на болести. Некои лекари нагласуваат дека одредена храна може да има речиси лековити ефекти врз кардиоваскуларниот систем.
Кардиологот д-р Кристофер Дејвис истакнува дека еден вид храна е особено добра за срцето и затоа ја вклучува во речиси секој оброк – лиснатиот зеленчук. „Лиснатиот зеленчук е особено корисен за здравјето на крвните садови бидејќи содржи нитрати во исхраната, кои го стимулираат производството на азотен оксид“, вели д-р Дејвис за Параде. Ова соединение ги опушта крвните садови, го поддржува здравиот крвен притисок, ја подобрува циркулацијата и спречува стврднување на артериите.
Здравјето на срцето не зависи од една храна, туку од низа дневни избори
Покрај лиснатиот зеленчук, кардиологот д-р Џејн Морган препорачува додавање на растворливи влакна во вашата исхрана бидејќи го намалуваат лошиот холестерол (LDL), го регулираат шеќерот во крвта и ја поддржуваат здравата цревна микробиота.
„Растворливите влакна помагаат во одржувањето на здрав крвен притисок и корисни бактерии во цревата“, објаснува таа. На пример, семето од чиа, гравот и леќата се лесни начини за внесување влакна, особено во супи и салати.
Кардиолозите предупредуваат и за храната што треба да се избегнува. Меѓу најпроблематичните се преработените месни производи како што се колбасите, сланината и хот-договите, кои содржат многу сол, заситени масти и конзерванси. Д-р Морган додава дека колачите, бисквитите и маргаринот често содржат транс-масти кои го зголемуваат лошиот холестерол и го намалуваат добриот холестерол.
Д-р Дејвис, исто така, предупредува против газираните пијалоци и засладените пијалоци: „Овие пијалоци брзо го зголемуваат шеќерот во крвта, што со текот на времето може да доведе до инсулинска резистенција, покачени триглицериди и поголем ризик од срцеви заболувања.“ На крајот на краиштата, здравјето на срцето не е за една храна, туку за низа секојдневни избори – вклучувајќи исхрана, вежбање и управување со стресот.