Дома Здравје Кардиологот проф. д-р Небојша Тасиќ: Кога нискиот крвен притисок станува опасен!!!

Кардиологот проф. д-р Небојша Тасиќ: Кога нискиот крвен притисок станува опасен!!!

5340
0

Кога нискиот крвен притисок станува опасен.
Кога се зборува за проблеми со крвниот притисок, најчесто фокусот е на хипертензијата, односно високиот крвен притисок, бидејќи го загрозува здравјето. Нискиот крвен притисок нема да го сметаме за голем ризик, но може да биде непријатен. Кардиологот проф. д-р Небојша Тасиќ од Заводот за кардиоваскуларни заболувања Дедиње.


Како проф. Д-р Небојша Тасиќ објаснува, хипотензија или низок крвен притисок значи дека горниот или систолниот притисок е под 90, а долниот или дијастолниот притисок е под 60 и дека нормалниот притисок е 120/80. Има многу луѓе, особено жени, кои се родени со низок крвен притисок.

„Всушност, тоа е нормален крвен притисок, не е низок, само реков дека е низок 90 до 60, со тоа што имаат 110 до 70, па повремено паѓа, особено во деновите на менструација, што е нормално, одредена количина. се губи крв“, рече проф. д-р Тасиќ, и додаде дека не е ништо загрижувачки, а дека притисокот под 90 до 60 е проблем, доколку човек има одредени симптоми.


На прашањето какви симптоми може да има човек со низок крвен притисок, професор Тасиќ одговара:
„Трите најважни симптоми кои се јавуваат се вртоглавица, несвестица, а ако е многу ниска, многу често, лицето го има она што се нарекува стеснување на видното поле, има малку заматен вид.


Како што објаснува тој, покрај овие симптоми има и други симптоми како што се: отежнато дишење, слабост, анемија, кога срцето работи бавно, а нискиот крвен притисок може да биде и симптом на намалена функција на тироидната жлезда, анксиозност, депресија.


Според него, по анамнезата следува разговор со пациентот, преглед и биохемија, а по дијагнозата започнува лекувањето. Професорот Тасиќ зборуваше и за тоа што може да предизвика пад на крвниот притисок:
„Двата услови кои најчесто ги правиме се да се тушираме со топол туш. Туширањето со топла вода е апсолутно голем ризик од пад на крвниот притисок поради потење, т.е. дехидрација“.


Проф. Д-р Небојша Тасиќ посочува дека особено е опасно кај постарите луѓе да имаат притисок под одредени вредности, на пример, 60, 50 и дека терапијата мора да се коригира во овие ситуации.


„Хипертензијата кај старите луѓе е многу поопасна, одзема најголем број човечки животи – доведува до голем број мозочни удари, срцеви удари, па хипотензијата, главно за почеток, многу полесно се решава со разни видови интервенции. , отколку што можеме со хипертензија“, потенцира проф. д-р Небојша Тасиќ.

Колку може да биде опасен нискиот крвен притисок
„Може да биде опасно во услови на големи горештини, паѓа толку многу што човек губи свест, се чувствува многу лошо, не може да функционира. Во тој случај треба веднаш да му се помогне на тој човек, да ја замени течноста на најбрз можен начин“, објаснува проф.д-р Тасиќ.


Двата главни органи кои се засегнати се мозокот и срцето. Исто така, како што вели проф. вели д-р Тасиќ, луѓето со низок крвен притисок може да добијат згрутчување на крвта во вените, а тоа може да доведе до белодробна емболија, односно згрутчување на крвта да стигне до белите дробови. Тој нагласува дека луѓето кои отсекогаш имале нормален крвен притисок, а наеднаш имаат низок притисок, треба да проверат што го предизвикало.


Професорот Тасиќ зборуваше и за тоа како нискиот крвен притисок може да се подигне на оптимални вредности на здрав начин: „Наједноставен, најдобар и најбрз начин, ако е можно, е да се испие чинија супа од кесичка“.


Кардиологот рече дека кафето е многу добро и за покачување на крвниот притисок, но не повеќе од две шолји дневно. Како што понатаму наведува, не препорачува газирани пијалоци за покачување на притисокот, бидејќи тие всушност не го зголемуваат притисокот, туку предизвикуваат гасови и други дигестивни проблеми.


„Алкохолот во мали количини го намалува крвниот притисок. Што значи мала количина? Чаша, два жестоки пијалоци, чаша црвено или бело вино, едно пиво… Поголемото количество алкохол, т.е. алкохол, доведува до дехидрација и тоа предизвикува низок крвен притисок, кој може да биде фатален, затоа алкохолот треба да се пие во минимални количини“, додава тој.

Седум домашни трикови за намалување на високиот крвен притисок


„Физичката активност секогаш се препорачува за луѓе кои имаат низок крвен притисок и додека одат додека одат 99 отсто немаат никаков проблем“, вели кардиологот и додава дека може да се случи после физичка активност да се чувствуваме слаби, но тоа е краткотрајна.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име