Дома Родители и деца Знаци дека вашето дете е разгалено…

Знаци дека вашето дете е разгалено…

272
0

Лесно е да се препознае разгалено дете на улица или во парк. Но, кога станува збор за вашето дете, тешко е да бидете објективни и да размислувате критички. Ви донесуваме десет знаци кои откриваат дали сте го разгалиле вашето малечко.

 1. Чести изливи на гнев
  Најсигурен знак на разгалено дете се чести изливи на гнев и бес, и во јавност и дома.
 2. Никогаш не се задоволни
  Разгалените деца честопати не се задоволни од она што го имаат и штом ќе видат друго дете, на пример, како си игра со играчка што ја немаат, малите веднаш ќе посакаат идентична играчка.
 3. Не сака да ви помогне
  Ниту едно дете не е воодушевено од средувањето на просторијата, но кога ќе пораснат во предшколска возраст, децата мораат да им помагаат на своите родители со мали домашни работи – како што се средување на играчки.
 4. Се обидува да ги контролира возрасните
  Разгалените деца честопати немаат линија помеѓу врските меѓу врсниците и односите со возрасните и очекуваат сите секогаш да ги слушаат и да ги исполнуваат своите желби.
 5. Ве посрамотува во јавност
  Повремените „испади“ може да се толерираат, но ако вашето дете намерно ве посрамоти во јавноста за да привлечете внимание, тоа е уште еден знак дека сте го разгалиле.
 6. Не споделува работи со никого
  Со текот на времето, децата учат да споделуваат играчки, закуски итн. Со браќа и сестри и пријатели. Разгалените деца обично го избегнуваат ова.
 7. Мора да го молите за сè
  Родителот треба да биде авторитет и детето треба да слуша сè што ќе му каже родителот. Не смеете да дозволите ситуацијата да го моли вашето дете секој пат кога ќе треба да стори нешто.
 8. Ве игнорира
  Ниту едно дете не сака да слуша „не“, но не треба да ве игнорираат кога ќе му го кажете тоа.
 9. Не сака само да игра
  До четиригодишна возраст, детето треба да биде подготвено и способно да игра самостојно. Ако тој секогаш ги „тера“ родителите или пријателите да си играат со него, тоа е знак дека му треба внимание.
 10. Мора да го „поткупите“
  Родителите не треба да ги поткупуваат своите деца со пари, играчки или какви било посебни третмани со цел тие да ги извршуваат своите секојдневни работи и други обврски.
Претходна објаваПризнајте, вие сте таму каде што сакате да бидете?
Следна објаваСВЕТСКИ ДЕН НА БУБРЕЗИТЕ 11 МАРТ…

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име