Дома Живот ЗА ДОБАР СОН И ПОДОБАР ЖИВОТ: Техника 3:2:1

ЗА ДОБАР СОН И ПОДОБАР ЖИВОТ: Техника 3:2:1

2263
0

ЗА ДОБАР СОН И ПОДОБАР ЖИВОТ: Техника 3:2:1

Правилото е навистина едноставно за примена, бидејќи вклучува воспоставување рутина. Некому може да им биде тешко, поради обврските што ги имаат, но по некое време и верувањето дека техниката е ефикасна, полесно се придржува до неа.

Како што старееме, сè повеќе сме свесни за тоа колку добар сон во текот на ноќта значи за нашето целокупно здравје, како и за можноста да одвоиме малку време пред спиење за да се опуштиме. Но, исто така сме свесни дека постигнувањето на ова понекогаш е малку потешко, бидејќи има многу фактори кои не попречуваат да го направиме тоа.

Веќе неколку децении, експертите за спиење работеа на пронаоѓање на „волшебна формула“ која ќе им помогне на луѓето да имаат повеќе енергија за секојдневните задачи, подобро расположение и помалку стрес преку добар сон.

Една техника која сите експерти ја истакнуваат како многу ефикасна за ефикасна подготовка за сон, а со тоа и добар сон е правилото 3-2-1.

Кое е правилото 3-2-1?

Правилото е навистина едноставно за примена, бидејќи вклучува воспоставување рутина. Некому може да им биде тешко, поради обврските што ги имаат, но по некое време и верувањето дека техниката е ефикасна, полесно се придржува до неа.

Во основа започнува три часа пред да си легнете, во кои има одредени работи што треба да ги избегнувате.

Три часа пред спиење, не смеете да јадете или пиете алкохол. Единственото нешто што може да се конзумира е вода или благ чај.

Два часа пред спиење мора да престанете со работа и напорни вежби.

Еден час пред спиење, мора да престанете да гледате во секаков вид на монитор (телефон, таблет, компјутер и телевизор), а исто така да го затемните светлото во просторијата каде што престојувате.

  • Воспоставувањето на ваква рутина ви овозможува да чувствувате поголема контрола над вашиот живот и затоа го намалувате стресот. А, ако сте од оние кои велат дека немате време да воведете каква било рутина, сигурно вие сте најпотребна ваква рутина – објаснуваат експертите.

Зошто токму овие навики се лоши за спиење?

Три часа е оптималното време потребно за нашиот дигестивен систем да ја свари храната, а доцните оброци, особено оние кои содржат јаглени хидрати и шеќер, ја стимулираат работата на дигестивниот тракт, но и го ограничуваат ослободувањето на мелатонин, кој може да влијае на способноста на нашето тело да заспива

Што се однесува до работата и вежбањето, сите знаат дека при овие активности се ослободуваат ендорфини кои го стимулираат мозокот, а тоа не е добро за заспивање. Покрај тоа, овие активности ја зголемуваат телесната температура, што му сигнализира на мозокот дека треба да биде буден. Вежбањето доцна може да ја наруши и хормоналната рамнотежа и да го запре лачењето на мелатонин, хормонот за спиење.

Главниот виновник што екраните на телефоните, таблетите, компјутерите и телевизорите лошо влијаат на сонот е сината светлина што ја испуштаат, бидејќи мозокот ја препознава како знак дека треба да биде буден. Природната сина светлина ни помага да се разбудиме наутро, но вештачки го нарушува лачењето на мелатонин, најважната состојка за добар сон, велат експертите.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име