Дома Живот Депресија во менопауза: што треба да знаете?

Депресија во менопауза: што треба да знаете?

866
0

Иако студиите покажуваат дека околу 40 отсто од жените страдаат од депресија пред менопаузата, повеќе од една третина од гинеколозите не обрнуваат внимание на тоа, покажа истражувањето.

Повеќето анкетирани гинеколози рекоа дека веруваат дека можат да ги препознаат симптомите на депресија кај жените во перименопауза, а речиси половина не се убедени дека можат да лекуваат депресивни пациенти, според трудот објавен во списанието Менопауза.

Ова откритие сугерира дека на гинеколозите им е потребна поголема обука за дијагностицирање и лекување на депресија, вели авторката на студијата Грета Раглан од Универзитетот во Мичиген.

„И важно е пациентите да знаат дека ризикот од депресија е поголем за време на перименопаузата“, вели Раглан.

Бидејќи лекарите не ги таргетираат симптомите на депресија, важно е жените да ги препознаат бидејќи тие може да бидат различни за време на менопаузата, додава Раглан.

„Има помалку чувства на тага, повеќе нервоза и почести промени во расположението“, објаснува Раглан.

Симптомите на кои жените треба да обрнат внимание вклучуваат поголеми промени во расположението, помал интерес за активности кои даваат задоволство, повеќе проблеми со заспивањето и почесто будење ноќе, чувство на вина и безвредност, промени во енергијата и самоубиствени мисли и мисли за смрт.

За да се види колку гинеколози се насочени кон симптоми на депресија кај пациентите во менопауза, Раглан и нејзиниот тим ангажирале околу 200 гинеколози на доброволна основа кои редовно пополнувале прашалници за нивната пракса. Поголемиот дел од анкетираните гинеколози, 65,9 отсто, рекле дека бараат симптоми на депресија кај пациенти во менопауза, а 34,1 отсто рекле дека не бараат. Гинеколозите почесто ги бараат овие симптоми 72,4 проценти наспроти 55,4 проценти.

Лекарите кои самите доживеале депресија или страдале од некој околу нив, имале поголема веројатност да ги бараат овие симптоми од другите (70,8 проценти наспроти 50 проценти). Понатаму, лекарите кои биле специјално обучени да препознаваат депресија имале поголема веројатност да ги бараат овие симптоми (80,7 проценти наспроти 59,2 проценти).

Сепак, речиси 56 отсто од гинеколозите сметале дека се обучени за лекување на депресија кај жени во менопауза.

„Дополнителната обука за гинеколозите има смисла бидејќи тие често се единствените лекари кои ги посетуваат жените“, заклучи д-р Елиса Грец Фридман од Центарот за менопауза на планината Синај во Њујорк, која не беше вклучена во студијата.

Претходна објаваСе борите со вода во ушите? Еве како овој проблем не треба да се реши
Следна објаваДали мислите дека цигарите ве смируваат?

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име