Дома Родители и деца Бебињата мајчиниот јазик го учат не само од нивната мајка!

Бебињата мајчиниот јазик го учат не само од нивната мајка!

165
0

Ние не го учиме нашиот мајчин јазик само од нашата мајка

Дури и пред раѓањето, бебињата во стомакот на нивната мајка почнуваат да го учат својот мајчин јазик. Како што сугерира неговото име, мајчин јазик се смета за јазик што децата го учат од своите мајки.

Претходно, разликите меѓу половите беа докажани кога станува збор за учење нови јазици, но сега се откриени и разлики во пренесувањето на јазичните вештини од родители на деца.

И покрај општо прифатената дефиниција за првиот јазик научен на самиот почеток на човечкиот живот, научниците дојдоа до откритие дека двајцата родители всушност имаат влијание врз учењето јазик на нивните деца. Единствената разлика е всушност во нивото на јазик.

Обемно истражување открило дека децата учат изговор и звуци од нивната мајка, додека од татко им учат вокабулар, што ги побива сите претходни размислувања за стекнување на јазични вештини.

Научниците на тој начин откриле постоење на силни врски помеѓу таткови гени и лексички црти, и врски помеѓу мајки гени и фонетски карактеристики.

Претходна објаваНа која возраст жените се најзадоволни од својот изглед?
Следна објаваСовети со кои чоколадната глазура секогаш ќе излезе совршено

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име