Земајте го секојдневно и резултатите нема да изостанат. Тој е гениј! Вашето варење ќе работи како швајцарски часовник!
Иако денес не е толку популарно како кефирот или грчкиот јогурт, киселото млеко сè уште го заслужува своето место на прехранбената сцена поради бројот на вредни хранливи материи што ги нуди. Киселото млеко се добива со интеракција на млечнокиселински бактерии и квасни габи. Не е тешко да се направи, а количината на млечна маст го одредува квалитетот, како и вкусот. Добриот нутритивен профил се должи на еднаквата содржина на масти, јаглехидрати и протеини.
Киселото млеко има висока содржина на калциум. Многу е важно да го вклучите во вашата исхрана ако сте склони кон остеопороза, имате кршливи нокти или имате расипани заби. Придобивките се големи, пред сè, за дигестивниот систем бидејќи млечната киселина, неопходна за киселењето на млекото, ја менува структурата на чистите масти и протеини. Нашиот дигестивен систем потоа ги вари полесно.
Овај традиционален млечник производ настава ферментација непастеризирана млијека и препознат е по својот карактеристичен киселкастом окусу. Тај окус дугуе тварима кои настају телеком ферментации – понајвише милјечни и октеној киселини, етанолу и угликов диоксид.
Со вклучување на киселото млеко во вашата дневна исхрана, вие обезбедувате важни минерали како што се магнезиум, калиум и калциум, како и витамини Б, А, Д и К. Освен што е хранливо богато, киселото млеко има и ниска калорична вредност – во просек само 50 kcal на 100 грама – и низок гликемиски индекс, што го прави одличен избор за луѓе кои внимаваат на исхраната.
Киселото млеко е одличен природен пробиотик. Млечнокиселинските бактерии имаат корисен ефект врз цревната микрофлора – тие ја стимулираат функцијата на цревата, го олеснуваат варењето и помагаат во регенерацијата на слузницата на дигестивниот систем. Редовната консумација го зајакнува и имунолошкиот систем.
Нутриционистите често истакнуваат дека киселото млеко делува како „правосмукалка за цревата“. Го стимулира лачењето на дигестивните сокови, го ублажува запекот, а може да помогне и во согорувањето на мастите – што го прави одличен додаток во исхраната за оние кои сакаат да ја регулираат својата тежина.
Нутриционистите препорачуваат чаша кисело млеко на празен стомак наутро пред кафе, со додаток на една лажица мед. Сепак, иако го сакаме во неговата оригинална форма, без разлика дали е одвоено од другите намирници или комбинирано со нашите омилени, киселото млеко е најкорисно во оваа комбинација: кисело млеко, краставица, малку лук, малку сол и вода.








