Кардиолозите велат дека сите треба почесто да пиеме топол напиток
КОГА станува збор за исхраната и здравјето на срцето, најважно е да се држите до основите: јадете храна базирана на растенија, јадете храна богата со незаситени масти и избегнувајте масно месо и храна богата со натриум. Истото важи и за пијалоците – најголемите виновници за здравјето на срцето се газираните пијалоци, диеталните газирани пијалоци и алкохолот. Како што истакнува Клиниката Кливленд, 90 проценти од срцевите заболувања можат да се спречат со поздрави навики во исхраната и начинот на живот, вклучувајќи намалување на внесот на сол, редовно вежбање и избегнување на пушење.
Иако многумина од нас можеби се сметаат себеси за добро информирани за тоа што претставува здрава исхрана за срцето, постои еден топол напиток кој често останува незабележан, а кардиолозите го препорачуваат секој ден. Тоа е зелениот чај. Лекарите истакнуваат дека зелениот чај го поддржува здравјето на срцето на неколку начини.
Кардиологот д-р Леонард Пјанко тврди дека зелениот чај е корисен бидејќи е богат со антиоксиданси. „Антиоксидансите можат да го спречат или поправат оштетувањето на клетките предизвикано од слободните радикали“, објаснува тој за Параде , истакнувајќи дека слободните радикали се поврзани со воспаление кое ги влошува срцевите заболувања.
Друг кардиолог, д-р Кишан Парик, додава дека консумирањето зелен чај е поврзано со намалување на крвниот притисок кај луѓето со хипертензија, исто така благодарение на антиоксидансите. Овие соединенија ги опуштаат крвните садови, им помагаат да се прошират и да го подобрат протокот на крв.
Умереноста е клучна.
Д-р Пјанко, исто така, објаснува дека зелениот чај може да го забрза метаболизмот: „Зелениот чај може да го поттикне губењето на тежината со забрзување на метаболизмот“, што е важно бидејќи дебелината е фактор на ризик за срцеви заболувања. Тој, исто така, нагласува дека зелениот чај не содржи калории.
Зелениот чај има и други придобивки, вклучувајќи позитивен ефект врз мозокот – според претходните истражувања, може да ја подобри концентрацијата, расположението и меморијата. Студиите, исто така, покажаа дека неговите антиоксиданси помагаат во заштитата на коските и спречувањето на губење на коскената маса.
Сепак, д-р Пјанко предупредува на умереност: „Прекумерното пиење може да предизвика вознемиреност и несоница бидејќи зелениот чај содржи кофеин“, потсетува тој, додавајќи дека во случај на сомнеж, секогаш треба да се консултирате со лекар, особено ако земате лекови.
Кардиолозите нагласуваат дека зелениот чај е само еден дел од пошироката слика. Заменувањето на газираните пијалоци и диеталните пијалоци со зелен чај е особено корисно, а во постудениот дел од годината, овој топол пијалок може да стане пријатна секојдневна навика. Кога температурите ќе се зголемат, едноставно можете да преминете на ладна верзија.








