Дома Здравје Една порција неделно прави чуда: Зимското дуо го одржува имунитетот и варењето,...

Една порција неделно прави чуда: Зимското дуо го одржува имунитетот и варењето, го регенерира црниот дроб и ги штити клетките

289
0

Една порција неделно прави чуда: зимското дуо го одржува имунитетот и варењето, го регенерира црниот дроб и ги штити клетките.

Во народната медицина, се користи за лекување на гихт, чир на желудник и дуоденален улкус.

Киселата зелка е вистински еликсир за имунитет и варење, а нејзините лековити својства се познати уште од античко време. Покрај тоа, саламурата од кисела зелка се препорачува како терапија за чистење на телото. Зелката содржи совршена комбинација од витамини А, Б, Ц, Е и К, како и минералите манган, селен, калциум, калиум и магнезиум, омега 3 масни киселини и лековити сулфурни супстанции кои штитат од рак. Млечнокиселинските бактерии од киселата зелка ја одржуваат цревната флора здрава, со што го зајакнуваат целокупниот имунитет.

Киселата зелка е омилена зимска храна кај нас, но за жал ретко се консумира сурова, иако е најбогата со хранливи материи и лековити состојки. Затоа, обидете се да испиете чаша кисела зелка барем еднаш неделно или да подготвите вкусно јадење со сурова зелка.

Народна медицина

Зелката содржи и антиоксиданси и други корисни растителни соединенија кои помагаат во намалувањето на оштетувањето на ДНК, спречувањето на мутациите на клетките и блокирањето на прекумерниот раст на клетките што доведува до развој на тумор. Самиот процес на ферментација на зелката може да создаде и специјални растителни соединенија за кои се смета дека помагаат во уништувањето на клетките на ракот.

Во народната медицина се користи за регенерација на црниот дроб, лекување на дијабетес, гихт, чир на желудник и дванаесетпалечно црево, го стимулира излачувањето на штетни материи од телото, има корисен ефект врз функционирањето на срцето и крвотокот и го намалува покачениот холестерол.

Киселата зелка е еден од ретките растителни извори на менахинон, познат како витамин К2, кој го намалува ризикот од развој на срцеви заболувања со спречување на акумулација на калциум во артериите, но исто така игра важна улога во здравјето на коските. Од секели гулаш, преку сарма, кисела зелка со месо и компири или салата од кисела зелка, има доволно рецепти за уживање во придобивките од оваа суперхрана за секој да најде нешто за себе.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име