Дома Здравје Ова е најдобрата храна за јадење по тренинг; содржи супстанции неопходни за...

Ова е најдобрата храна за јадење по тренинг; содржи супстанции неопходни за оптимално закрепнување на мускулите

378
0

Ова е најдобрата храна за јадење по тренинг; содржи супстанции неопходни за оптимално закрепнување на мускулите.

Воспалението е нормална реакција на тренинг за сила, кога мускулните влакна развиваат мали кинења. Ова се манифестира како болка, вкочанетост и оток (илустрација) АФП

Ново истражување сугерира дека грчкиот јогурт нуди придобивки што одат подалеку од само внес на протеини и има неверојатни придобивки за телото по тренингот.

Во студија објавена во списанието Nutrients, канадски истражувачи го следеле тренингот на 30 здрави, млади возрасни мажи и ги анализирале нивните ужинки по тренингот што содржеле јаглехидрати и грчки јогурт.

Истражувачите откриле дека додавањето грчки јогурт во исхраната поефикасно ги намалува одредени маркери на воспаление отколку само јаглехидратите. Студијата сугерира дека грчкиот јогурт по тренинг не само што го поддржува растот на мускулите, туку може да помогне и во регулирањето на воспалението.

Воспалението е нормална реакција на тренинг за сила, кога мускулните влакна добиваат мали кинења. Ова се манифестира преку болка, вкочанетост и оток.

Сертифицираната клиничка нутриционистка Оумн Бејтс за „Фокс њуз диџитал“ изјави дека грчкиот јогурт е идеална ужина по тренинг поради неговата содржина на протеини, пренесува Klix.ba.

„Протеините се примарна хранлива материја потребна за закрепнување од тренинг. Грчкиот јогурт е богат со аминокиселината леуцин, која е потребна за оптимално обновување и обновување на мускулите. Јаглехидратите можат да помогнат во замена на мускулниот гликоген, но тие не ги обезбедуваат градежните блокови потребни за закрепнување на мускулите, аминокиселините“, рече таа.

Грчкиот јогурт е богат со аминокиселината леуцин, која е неопходна за оптимално обновување и обновување на мускулите.

За да ги искористите сите придобивки од ова јадење, таа рече да купувате само обичен, незасладен и идеално полномасен грчки јогурт.

„Утврдено е дека верзиите со полномасленост даваат поголемо чувство на ситост од верзиите со ниска масленост, што значи дека е помала веројатноста да грицкате помеѓу оброците“, забележа Бејтс.

Дополнително, полномасните млечни производи содржат значително повеќе витамин К2, кој е неопходна хранлива материја за здравјето на коските, срцето и забите. Бидејќи витаминот К2 е витамин растворлив во масти, го отстранувате поголемиот дел од него кога се одлучувате за млечни производи со ниска масленост.

Исто така, консумирањето друга антиинфламаторна храна како што се масна риба, сурови јаткасти плодови и семки, бобинки, лиснат зеленчук и здрави масти, како маслиновото масло, со истовремено намалување на преработената храна, транс мастите, рафинираните шеќери и избегнување на алкохол и пушење, исто така може да помогне во намалувањето на воспалението во нашите тела.

Земањето висококвалитетни додатоци во исхраната како што се омега-3 масни киселини, куркумин и одредени витамини, како што е витаминот Д, може да помогне во намалувањето на воспалението.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име