Дома Здравје Најдолговечните луѓе во светот го јадат ова јадење секој ден

Најдолговечните луѓе во светот го јадат ова јадење секој ден

383
0

Најдолговечните луѓе во светот го јадат ова јадење секој ден

НА ОДДАЛЕЧНИТЕ падини на Сардинија, некогаш живеело семејство кое се фалеело со неверојатен подвиг – нивниот вкупен животен век бил повеќе од 800 години. Тие велат дека можат да ја заблагодарат својата извонредна долговечност на едноставен дневен ритуал – чинија густа, хранлива супа што ја јаделе секој ден, пишува „Мирор“ .

Оваа традиционална супа, позната и како „супа за долговечност“, оттогаш е препознаена како едно од клучните јадења што придонесуваат за здравје, долг живот и силен имунитет. Особено е погодна за зимските месеци бидејќи го загрева телото и е богата со хранливи материи. Иако може да се подготви на многу начини, оригиналниот рецепт доаѓа од таканаречената Сина зона на Сардинија – регион познат по големиот број витални стогодишници.

„Тоа е обилно јадење што се јаде секојдневно за ручек во некои од најдолгоживеаните семејства во светот“, се наведува во рецептот на „Сините зони“.

Главните состојки се грав и фрегула, вид на мала пржена тестенина од гриз која е особено популарна во Сардинија. Супата се подготвува со разни видови зеленчук, обично сезонски, од сопствената градина на сопственикот.

Рецепт за супа за долговечност

Состојки:

Бакла, грашок и наут (натопени најмалку 8 часа однапред)

Кромид, морков, целер

Лук

Домати, компири, анасон

Свеж магдонос и босилек

Фрегула (или слични мали тестенини)

Сол и бибер

Маслиново масло

Опционално: рендано тврдо сирење и дополнителен сезонски зеленчук (зелка, брокула, тиквички, карфиол)

Подготовка:

Потопете ги гравот, грашокот и наутот во голем сад најмалку осум часа пред готвење. Потоа исплакнете ги и добро исцедете ги.

Загрејте три лажици маслиново масло во голем сад. Додадете го исечканиот кромид, морковот и целерот. Пржете, мешајќи често, околу пет минути.

Додадете го ситно сечканиот лук и продолжете со готвењето уште 20 минути, мешајќи повремено.

Потоа додадете ги доматите, компирите, анасонот, свежиот магдонос и босилекот, како и претходно натопениот наут.

Налејте доволно вода за да ги покрие сите состојки за два до три сантиметри. Зголемете ја температурата додека не крчка, потоа намалете ја и крчкајте непокриено околу час и половина, додека гравот не омекне. Додадете повеќе вода доколку е потребно.

Кога гравот ќе се свари, додадете ги тестенините, зачинете со сол и црн пипер. Ако супата се згусне, додадете повеќе вода.

Гответе додека тестенините не омекнат, околу 10 минути.

При сервирање, додадете по една лажица маслиново масло во секоја чинија и наросете со рендано сирење. По желба, можете да додадете и друг зеленчук во супата, како тиквички, брокула или зелка.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име