Дома Здравје 5 причини да јадете семки од тиква почесто: Тие се богати со...

5 причини да јадете семки од тиква почесто: Тие се богати со железо, магнезиум и калиум и прават чуда за вашето здравје

342
0

5 причини да јадете семки од тиква почесто: Тие се богати со железо, магнезиум и калиум и прават чуда за вашето здравје

Ова се придобивките од консумирањето семки од тиква за вашето здравје.

Семките од тиква се наоѓаат во центарот на плодот од тиква, а печени можат да се јадат како додаток во салати, можете да ги посипете врз вашето омилено прошуто или мини-гибаниче , но можете и да ги грицкате.

Тие се богати со протеини, масти, влакна, магнезиум, а содржат и калиум, цинк и железо.

Бројни научни студии докажаа дека семките од тиква се многу здрави и можат да помогнат во спречувањето на многу болести.

Семките од тиква генерално се сметаат за безбедни за повеќето луѓе, а алергиите на нив се ретки. Доколку сте загрижени за алергии, секогаш консултирајте се со вашиот лекар пред да ги внесете во вашата исхрана.

5 причини зошто почесто да јадете семки од тиква:

Го балансираат нивото на шеќер во крвта

Студија што ги испитува придобивките од семките од тиква во комбинација со ленено семе откри дека тие можат да бидат корисни во спречувањето на висок холестерол и регулирањето на нивото на шеќер во крвта, изјави нутриционистката Никола Шубрук за bbcgoodfood .

Хипогликемиските својства на семките од тиква можат да им помогнат на луѓето со дијабетес подобро да го контролираат нивото на шеќер во крвта.

Тие се добри за здравјето на срцето

Семките од тиква се добар извор на незаситени масти, вклучувајќи ја и алфа-линоленската киселина. Постојат докази дека јадењето семки од тиква може да биде корисно за срцето и да спречи кардиоваскуларни заболувања.

Студија од 2011 година, исто така, покажа дека маслото од семки од тиква помага во подобрување на нивото на холестерол кај жените во постменопауза.

Понатаму, како корисен извор на магнезиум, семките од тиква можат да помогнат во регулирањето на крвниот притисок, но потребни се повеќе истражувања за улогата што ја игра магнезиумот во оваа област.

Тие се богати со антиоксиданси

Семките од тиква се добар извор на антиоксиданси, кои можат да помогнат во отстранувањето на „слободните радикали“ одговорни за оштетување на клетките.

Една научна студија покажа дека семките од тиква се поврзани со значително намален ризик од рак на дојка кај жени во постменопауза во споредба со оние кои не ги консумираат, а друга студија покажа дека тие можат да помогнат и во заштитата на жените во перименопауза.

Може да го намали ризикот од рак

Иако не постои суперхрана што може да спречи рак, постојат докази дека здравата храна може да го намали ризикот од рак.

Исхраната богата со семки од тиква е поврзана со намален ризик од одредени видови на рак, вклучувајќи рак на дојка, простата и дебело црево.

Придонесува за здравјето на мочниот меур

Научните студии покажаа дека маслото од семки од тиква може да има потенцијал да спречи или лекува инфекции на уринарниот тракт, но потребни се понатамошни истражувања за да се потврдат овие тврдења.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име